Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517315
Complexnummer
517313 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82645/66
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Heusden G 1660
Hoefstraat 1 A, 5255 PB te Herpt

Omschrijving

Inleiding.

BOERDERIJ, voormalige stroopfabriek/varkensstal, aan het eind van de vorige eeuw opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel vrijstaande bouwlichaam is gelegen aan de overzijde van de Hoefstraat, iets geïsoleerd van de rest van het complex. In het voormalige stroopfabriekje werd op ambachtelijke wijze uit bieten stroop vervaardigd. De inventaris is nog grotendeels aanwezig. Het westelijke gedeelte van het pand is tevens gebruikt als varkensstal; hiervoor is een betonnen varkensuitloophok aangebouwd.

Omschrijving.

Rechthoekig gebouw van één bouwlaag op een rechthoekige grondslag met muren in schoon metselwerk onder een zadeldak, gedekt met Hollandse pannen. Aan de westzijde zijn uitloophokken in beton aangebouwd en twee opgeklampte deuren. Aan deze zijde zijn twee vensters dichtgemetseld. Toegang aan de zuidzijde via een houten opgeklampte deur. Aan deze zijde bevindt zich tevens nog een dichtgezette deur en een venster. Intern is nog een groot gedeelte van de inventaris die voor het vervaardigen van bietenstroop benodigd is, bewaard gebleven; onder andere de ketels waarin de bieten gekookt werden.

Waardering.

De voormalige stroopfabriek/varkensstal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het bezit als bijzondere uitdrukking van een typologische en sociaal-economische ontwikkeling. De voormalige stroopfabriek/varkensstal heeft architectuurhistorische waarden vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Boerderij en bijgebouwen hebben ensemblewaarden vanwege de wijze van verkaveling van de verschillende onderdelen en de markante ligging in een open landschap. De voormalige stroopfabriek/varkensstal is van belang vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517313. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Voormalig stroopfabriek.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden