Vlijmen N 1595
Haarsteegsestraat 43, 5254 JN te Haarsteeg

Inleiding.

BOERDERIJ, gebouwd omstreeks 1910 aan de Haarsteegsestraat, deel uitmakend van de lintbebouwing in Haarsteeg.

Omschrijving.

Het bakstenen woonhuis is één laag hoog en heeft een mansardedak met wolfseinden. Het dak is gedeeltelijk gedekt met betonpannen, de lagere dakvlakken zijn gedekt met geschubte leien.

De voorgevel is vijf traveeën breed en voorzien van een gepleisterde plint en speklagen. Bovenaan is de voorgevel voorzien van een kroonlijst met baksteenmozaïek met aan de onderzijde een gemetselde tandlijst. De gootlijst rust op klossen. De middenrisaliet wordt bekroond door een topgevel met lisenen, bekroond door siervazen. In de risaliet een ondiep portiek met paneeldeur en bovenlicht. Aan weerszijden bevinden zich T-ramen met bovenlichten met roedenverdeling, gevuld met kathedraalglas en houten rolluiken. De segmentbogen boven deur en ramen hebben gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In het dakvlak bevinden zich kleine oeil de boeufs. Tegen de rechterzijgevel is een blokvormige aanbouw onder plat dak geplaatst met een garagepoort aan de straatkant en een zesruitsraam in de zijgevel. Daarachter, in de zijgevel van het huis bevindt zich een nieuw raam. Op de verdieping twee ramen onder segmentbogen, de boogvelden zijn gevuld met metselmozaïek.

Haaks op de woning ligt het aangebouwde bedrijfsgedeelte, één laag hoog onder een wolfsdak. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. Vooraan in de zijgevel bevinden zich een vierruitsraam en een kleine deur. Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling, namelijk de modernisering van de landbouw in de Langstraat rond 1900. Het object heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de verwerking van stedelijke stijlmotieven op het platteland. Het is gaaf bewaard gebleven.