Vlijmen L 1888
Julianastraat 48, 5251 ED te Vlijmen

Inleiding.

WOONHUIS in de Overgangsstijl, gebouwd in 1914 naar ontwerp van Jan van Vlijmen, in opdracht van bierbrouwer Corman en met aangebouwd bedrijfsgedeelte uit 1800. Schuin rechts achter het woonhuis staat een koetshuis uit omstreeks 1800.

Omschrijving.

Tweelaags bakstenen pand onder schilddak, gedekt met geglazuurde tuiles du nordpannen en voorzien van een gootlijst met overstek op klossen. De iets vooruitspringende plint heeft een natuurstenen afdeklijst. In het metselwerk van de voorgevel zijn enkele lagen in gele steen aangebracht. In het midden van de voorgevel zit de voordeur in een ondiepe rondboogportiek. Ervoor is een bakstenen trapje met hardstenen afdekplaten geplaatst. De deur heeft een halfrond bovenlicht met glas-in-lood. Aan weerszijden daarvan, zowel op de begane grond als op de verdieping, zijn schuiframen aangebracht. Ook hierbij zijn de bovenlichten gevuld met glas-in-lood. De ramen op de begane grond hebben rolluiken. In het dakvlak aan de straatkant is een brede dakkapel geplaatst.

In de rechterzijgevel is een groot modern raam geplaatst. Tegen deze zijgevel staat ook een blokvormige serre met een balkon. De serre heeft openslaande deuren. In de gevel daarboven zijn hoge ramen geplaatst waarvan de bovenlichten een kleine roedenverdeling hebben. De linkerzijgevel heeft op de begane grond twee schuiframen met middenstijl en gedeeld bovenlicht. Op de verdieping een naar achteren geplaatst schuifraam. De achtergevel heeft een bakstenen plint en hoog aangebrachte speklagen in gele en rode steen in een verder gecementeerde gevel. Een half venster en een getoogd raam zijn in de achtergevel aangebracht. In het dakvlak boven de rechterzijgevel bevindt zich een dakkapel met gebogen fronton.

Op een gevelsteen is de tekst "EERSTE STEEN GELEGD/DOOR/JOSEPH CORMAN 19 11/4 14" aangebracht.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling bestaande uit een centrale gang met aan weerszijden kamers gehandhaafd.

Een éénlaags bedrijfspand is door een smalle gang met de hoofdmassa verbonden. Het bedrijfsgedeelte heeft gecementeerde gevels en een plat dak met dakschilden en een wolfseind, gedekt met Oud Hollandse pannen.

De rechterzijgevel heeft een luik met topgevel, windveren en een hijsbalk. Het dak heeft aan de achterkant een groot overstek. Een gevelsteen vermeldt het jaartal 1800. De achtergevel bevat diverse ramen.

Het interieur van dit deel is gemoderniseerd. Achter het woonhuis met bedrijfsgedeelte staat een koetshuis uit omstreeks 1800. Het betreft een bakstenen gebouw met zadeldak, de afmetingen bedragen 23 x 7 meter.

Waardering.

Het woonhuis met bedrijfsgedeelte en koetshuis is van algemeen belang op basis van: - het cultuurhistorisch belang t.w. als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling; - de gaafheid; - de architectuurhistorische betekenis; - de betekenis voor de geschiedenis van bedrijf en techniek alsook voor de geschiedenis van het wonen; - de historische belevings- en ervaringswaarden die in de gebouwde objecten besloten liggen.

Vlijmen, J. van ; Noord-Brabant