Vlijmen L 2294
Meliestraat 24, 5251 EH te Vlijmen

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen.

De voorgevel is vijf traveeën breed, heeft een middenrisaliet en hoeklisenen. Voor de deur ligt een hardstenen trap met bordes. De zijkanten van de trap zijn voorzien van een smeedijzeren leuning, hekwerk en hardstenen vierkante balusters. De gepleisterde kroonlijst heeft consoles ter ondersteuning van de gootlijst.

Aan weerszijden van de paneeldeur zijn twee schuiframen geplaatst. Deur en ramen zijn in gestucte omlijstingen met guirlandes met onder andere leeuwenkoppen gevat. Boven de deur in het dakvlak een oeuil de boeuf in dekoratieve zinken omlijsting.

De éénlaagse aanbouw huisvest de keuken. Hierin zijn nieuwe ramen aangebracht. De linkerzijgevel heeft vierruitsramen. De bovenlichten met kleine roedenverdeling zijn gevuld met kathedraalglas. In het midden van de gevel is een kelderlicht aangebracht. Vooraan in de gevel bevindt zich een halfvenster. De rechterzijgevel is in de top voorzien van drie ramen (oorspronkelijk waren er twee ramen, één is recent toegevoegd). In de achtergevel zijn enkele ramen uitgebroken en vervangen door deuren. Deze deuren komen uit op een hoog, recent aangelegd terras.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling in grote lijnen bewaard gebleven. De gang heeft een gemarmerde lambrisering. In de linkerkamer bevindt zich onder meer een schouw, bij de ramen zijn binnenluiken aanwezig. Rechts van de gang ligt een kamer-en-suite met stucplafonds, voorzien van ornamenten en schouwen, binnenluiken en vensterbanken. Een houten trap, links tussen de kamer en keuken met een halve draai, is voorzien van een leuning met houten baluster en ijzeren spijlen.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens ornamentiek en materiaalgebruik.