Vlijmen N 1105
Meliestraat 19, 5251 EG te Vlijmen

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd in 1898 in opdracht van notaris Tacx en zijn vrouw Tacx-Fenseling naar een ontwerp van de Groningse architect A.Th. van Elmpt. In de bouwstijl zijn elementen van Neo-renaissance en Art Nouveau gebruikt.

Omschrijving.

Bakstenen woonhuis, op een samengestelde plattegrond. De gevel met gepleisterde speklagen heeft een iets uitstekende plint, uitgevoerd in een donkerder baksteen.

De linkse bouwmassa telt twee lagen onder een steil schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Rechts daar tegenaan staat een éénlaagse bouwmassa onder plat dak met uitlopende dakschilden. Het dak is gedekt met geglazuurde tuile-du-Nordpannen en heeft pirons. De grote overstekken rusten op consoles. De daaronder liggende kroonlijst is gevuld met metselmozaïek in gele en rode baksteen.

De voorgevel van het tweelaagse gedeelte heeft een erker met afgeschuinde zijden. Boven het raam aan de voorkant is een segmentboog aangebracht, boven de ramen in de zijkanten bevinden zich rondbogen. De boogvelden zijn gevuld met een mozaïek van groene en okerkleurige tegeltjes. Boven de erker is een balkon met openslaande deuren. De zijmuurtjes van het balkon zijn schuin aflopend met een natuurstenen afdekrand, ertussen is een houten balustrade met smeedijzeren hekwerk geplaatst. Aan weerszijden van het balkon, boven de erker, liggen kleine dakvlakken, gedekt met geschulpte daktegels. De gevel wordt bekroond door een kleine trapgevel met raam. Aan weerszijden daarvan heeft de gevel een rondboogfries, doorlopend in hoeklisenen. De hoeklisenen staan op consoles met kleine kopjes. De voorgevel heeft dekoratieve elementen in natuursteen zoals blokken in de afwerklijst van de plint, de afwerking van de topgevel en aanzetstenen in de ontlastingsbogen van erker en portiek.

In de linkerzijgevel zijn zowel op de begane grond als op de verdieping, rechthoekige ramen gezet. Enkele ramen en een deur zijn nog voorzien van rolluiken in decoratieve bakken. Boven de ramen op de begane grond zijn segmentbogen in het metselwerk aangebracht. De boogvelden zijn gevuld met metselwerk in fantasieverband. Het éénlaagse gedeelte heeft een rondboog portiek, ervoor een hardstenen trap. Rechts daarvan is een breed samengesteld raam onder segmentboog. In het dakvlak een gemetselde dakkapel met trapgevel, versierd met kunststenen blokken en siervaas. De rechterzijgevel heeft een verspringend verloop en er is een ruime vijfzijdige erker met vernieuwde kozijnen tegenaan gebouwd. De gevel heeft onder meer een breed samengesteld raam met daaronder een kelderlicht en een nieuw raam. In de achtergevel van het tweelaagse stuk zijn terrasdeuren aangebracht. Op de verdieping een deur naar een klein balkon. De oorspronkelijke bijkeuken is uitgebreid tot kantoor. De nieuwere keuken heeft enkele grote ramen uit de na-oorlogse periode.

Enkele oorspronkelijke elementen zijn verdwenen. Zo had de linkerzijgevel een aangebouwde veranda en stonden op het dak van het tweelaagse gedeelte crêtes. Het dak van het éénlaagse deel was afgewerkt met een balustrade.

In het interieur zijn delen van de indeling en inrichting bewaard gebleven. De keuken is onderkelderd met een wijnkelder, voorzien van gepleisterde troggewelfjes en plavuizen vloer. De provisiekelder heeft een houten plafond. In de hal is de lambrisering met Art-Nouveau tegels bekleed, cementtegels liggen op de vloer van gang en hal. De tochtdeur tussen hal en gang heeft glas-in-lood raampjes. Rechts, achterin de gang loopt de trap naar boven. Links van de gang bevindt zich de kamer-en-suite met schuifdeuren. In de achterkamer een marmeren schouw. Verder zijn onder meer parket en stucplafonds uit de bouwtijd bewaard gebleven.

Op de zolder is aan de achterkant een "dienstmeidenkamer" afgescheiden, verder zijn de kapspanten in het zicht gebleven.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek en heeft belang voor de geschiedenis van het wonen en van de architectuur.

Elmpt, A.Th. van ; Noord-Brabant