Vlijmen N 1034
Meliestraat 43, 5251 EG te Vlijmen

Inleiding.

WOONHUIS, gebouwd in 1868 in een Eclectische stijl. Achter het huis bevindt zich een éénlaagse samengestelde schuur die wijzigingen heeft ondergaan en buiten de van rijkswege geldende bescherming valt.

Omschrijving.

Eénlaags woonhuis, uitgevoerd in handgevormde baksteen, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Oudhollandse pannen.

De voorgevel is gelaagd gepleisterd en telt vijf traveeën. De deur bevindt zich in het midden, deze travee wordt bekroond door een topgevel met een halfronde afwerking en een kielboog. De afsluitende lijst van de gevel heeft in het midden en op de hoeken lisenen met bakstenen velden. Aan weerszijden van de deur bevinden zich getoogde schuiframen met een kleine roedenverdeling. De ramen zijn voorzien van een geprofileerde omlijsting met kuif, onder de ramen zijn decoratieve vlakken aangebracht, onder het raam in de topgevel met opschrift "1868". Boven in de gevel zijn twee kleine ronde ramen geplaatst. Het raam in de topgevel voor heeft een bovenlicht met waaiervormige roedenverdeling.

De zijgevels hebben topgevels, afgewerkt met een gecementeerde rand en een schoorsteen, eveneens met gecementeerde lijsten. In de rechterzijgevel is vooraan een half venster, aan de achterzijde een getoogd achtruitsschuifraam. In de top twee zesruitsschuiframen en een klein rond licht.

Achteraan staat een éénlaags blokvormige aanbouw onder platdak.

In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Een centrale gang heeft een nieuw aangebrachte gemarmerde lambrisering en marmeren vloertegels.

De kamers rechts voor en links midden hebben een polychroom stucplafond. De ramen zijn aan de binnenzijde voorzien van luiken. Links is een kamer-en-suite met schuifdeuren, boven de schouw een omlijste spiegel. De keukenvloer heeft cementtegels met sterpatroon, in de bijkeuken een pomp en kleine hardstenen geut. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd, de kelder heeft een tongewelf en plavuizen op de vloer.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste stijlelementen en de ornamentiek en is gaaf bewaard gebleven.