Vlijmen M 1419
Bij Nieuwkuijksestraat 96, 5253 AJ te Nieuwkuijk

Inleiding.

GRAFMONUMENT op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte in Eclectische stijl. Het graf ligt in het middenvak van het linkergedeelte van de begraafplaats, dicht achter de kerk.

Omschrijving.

Vierzijdig samengesteld monument. Ervoor een liggende natuurstenen dekplaat. Het onderste gedeelte van de zuil is een eenvoudig voetstuk. Daarop verdiept liggende vlakken in geprofileerde lijsten. Hierin zijn teksten en afbeeldingen aangebracht. Dit zijn aan de voorkant: twee schuin geplaatste wapenschilden met een kroon erboven. Links het opschrift: BEGRAAFPLAATS/ VAN DE FAMILIE/ DER BEZITTERS VAN/ ONZENOORD EN NIEUWKUIK. Het opschrift in het rechter veld is nauwelijks leesbaar: "WEEST GE... DIE HET WOORD VAN GOD VERKONDIGD HEBBEN HEB.XIII.7. Boven deze vlakken zijn driehoekige frontons aangebracht. De velden daarboven bevatten opnieuw reliëfs, aan de voor- en achterkant enkele vanitas-symbolen zoals schedels, een urn met draperie en een zandloper. Op de zijkanten een afbeelding van Oeroboeros, de slang die zichzelf in de staart bijt, in een dekoratieve omlijsting gezet. Op smalle lijsten daarboven zijn achtereenvolgens het opschrift "MEMENTO MORI", in reliëf een hamer en nijptang, twee gekruiste werktuigen (een speer en...). De zuil wordt bekroond door een halve bol met daarop een kruis.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang wegens typologie en als voorbeeld van de katholieke grafcultuur. Het is van architectuurhistorisch belang wegens ornamentiek, vormgeving en materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graf Katholieke begraafplaats