Vlijmen L 2829
Vlijmen L 2828
Wolput 34, 5251 CG te Vlijmen
Wolput 30, 5251 CG te Vlijmen

VILLA, gebouwd in omstreeks 1860 in een Neo-Classicistische stijl.

Omschrijving.

Tweelaags object op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is voorzien van een gootlijst en is gedekt met Oud Hollandse pannen.

De gevels zijn gepleisterd. De voorgevel is voorzien van een waterlijst en heeft een breed middenrisaliet. In de risaliet, op de begane grond een drietal rondboogdeuren met waaiervormige roedenverdeling in de bovenlichten. Daarboven zesruits schuiframen. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond een achtruits schuifraam, op de verdieping een zesruiter met smal smeedijzeren hekje aan de onderkant ervoor. In de linkerzijgevel is aan de voorkant een half venster aangebracht. Meer naar achteren is een paneeldeur geplaatst. Het bovenlicht van de deur heeft een geometrische roedenverdeling. Links van het pand staat een voormalig koetshuis. Dit éénlaagse pand heeft een langgerekte plattegrond onder zadeldak, gedekt met Oud Hollandse pannen. In de gevel bevinden zich onder meer kleine halfronde stalraampjes.

Rondom is een grote tuin aangelegd. Aan de straatzijde een smeed- en gietijzeren hek met openslaande poorten.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling, tot uiting komend in een landhuisachtige situatie binnen de dorpskern. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een sober gedetailleerd Neo-Classicisme dat de waardigheid van de stichter materialiseert. Het is gaaf bewaard gebleven.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek