Vlijmen L 1758
Wolput 35, 5251 CC te Vlijmen

Inleiding.

WOONHUIS aan de Wolput, gebouwd - blijkens gevelsteen - in 1874. De architectuur vertoont elementen van het Eclecticisme.

Omschrijving.

Bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak met een dakschild, aan de voorzijde gedekt met leien. De éénlaagse voorgevel is vijf traveeën breed en heeft een gepleisterde kroonlijst voorzien van consoles ter ondersteuning van de gootlijst. De gevel is symmetrisch opgezet met een deur in het midden, aan weerszijden daarvan zijn twee zesruitsramen met voorzetramen geplaatst. Deur en ramen zijn voorzien van een gestucte omlijsting met kuif. In de voorgevel naast de deur is een gevelsteen aangebracht, hierop is het opschrift "1874 C.M.A. SCHOENMAKERS" leesbaar. Boven de deur een gemetselde dakkapel met siervazen. Aan de linkerkant heeft het pand een éénlaagse aanbouw uit circa 1910. Dit gedeelte van het huis is uitgevoerd in rode strengperssteen met witte speklagen en heeft een schilddak, gedekt met dakleer. Boven deuren en ramen zijn hardstenen lateien aangebracht. In de voorgevel een raam en openslaande deur. In de bovenlichten is glas-in-lood gezet, hierin bloemmotieven in Art-Nouveau stijl.

De rechterzijgevel heeft twee lagen. De begane grond heeft een blinde muur, op de verdieping zijn drie getoogde T-schuiframen aangebracht. In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven.

Voor de gevel, aan de straatkant is een smal stoepje met reliëftegels, in het midden in dambordpatroon, gelegd.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang wegens waarde voor de architectuurgeschiedenis en wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven.