Heusden G 1087
Bernsestraat 9, 5255 PA te Herpt

Inleiding.

BOERDERIJ, opgetrokken in 1933 in sobere, aan de Amsterdamse School verwante vormen. Gelegen buiten de bebouwde kom van Herpt aan de westzijde van de weg naar het (Bernse) veer. De boerderij bestaat uit een woon- en een bedrijfsgedeelte.

Omschrijving.

Het tweelaags woongedeelte bestaat uit voor de Amsterdamse School typerende rechthoekige bouwmassa's die ten opzichte van elkaar verspringen. Het is overkapt door een samengesteld schilddak met fors overstek en gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het dak wordt op de hoeken bekroond door twee gemetselde schoorstenen. De muren zijn opgetrokken in schoon metselwerk, gemetseld in kruisverband. In de voorgevel bevinden zich recht gesloten vensters met samengestelde ramen met in de zijpartijen laddervensters met een verticale roedenverdeling. De betonnen latei loopt over de beide vensters door en vormt zo een cordonlijst. Balkon met openslaande deuren. De balustrade is behandeld als een doorlopend muurvlak. In het zuidelijke gedeelte van het woonhuis is de ingangspartij met overhangend betonnen luifeltje en met daarboven de trappartij met drie smalle, hoge vensters met glas-in-lood ramen aangebracht. In de noordelijke zijgevel zijn twee paren gekoppelde vensters boven elkaar geplaatst. Het grote en hoge éénlaags bedrijfsgedeelte met dwarsdeel en stallen ligt aan de achterzijde van het woongedeelte en heeft een nokas die daar haaks op staat. Het geheel heeft een rechthoekige plattegrond met wanden in schoon metselwerk, gemetseld in kruisverband en heeft een zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De zuidelijke gevel heeft een grote, dubbele opgeklampte inrijpoort met twee maal een achtruits bovenlicht en opgehangen schuifmechanisme. Recht gesloten deuren en vensters met betonnen lateien. De vensters hebben een zesruits roedenverdeling. In de gevels zijn ijzeren staafankers aangebracht. Aan de straatzijde heeft het bedrijfsgedeelte een driedelige opgeklampte inrijpoort onder een ijzeren latei. De plint is van hardsteen. In deze gevel bevinden zich verder diverse recht gesloten vensters. Op de etage hebben de vensters een twaalfruits verdeling. Hierboven is een rechthoekig natuurstenen wapenschild in cartouche-vorm aangebracht waarboven zich een sobere baksteenornamentiek bevindt. Dit wapenschild is aanmerkelijk ouder dan het de boerderij. Tevens bevindt er zich een jaartalsteen 1933. Aan de voorzijde heeft het gehele pand een ondiepe tuin. Toegang tot de gebouwen kan worden verkregen via de inrijpoorten met gemetselde pijlers met bolbekroning. Op een bakstenen sokkel bevindt zich verder een smeedijzeren hekwerk met aangelaste pijlpunten.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het object bezit als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het rivierengebied en de typologische ontwikkeling van de Brabantse boerderij. De boerderij heeft architectuurhistorische waarden vanwege de voor dit gebouwentype bijzondere ornamentiek. Het pand is gaaf bewaard gebleven en vormt een zeldzame representant van een variant van de Amsterdamse School.