Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517335
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13396/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Heusden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heusden
X-Y coördinaat: 
137794 - 416210

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

WINKEL-WOONHUIS, ca. 1885, opgetrokken in Eclectische vormen. Zorgvuldig gedetailleerde voorgevel met onder meer een houten winkelpui. Gelegen in een belangrijke gevelwand binnen het beschermde gezicht Heusden stadskern. Het pand is opgetrokken op een locatie die al tenminste sinds de vroege achttiende eeuw bewoond is. Hiervan zijn in de met de buurhuizen gedeelde muren waarschijnlijk nog resten aan te treffen. Bij de verbouwing van ca. 1885 werden gevel, vloeren, binnenwanden, stucplafonds en de kap vernieuwd. Oorspronkelijk heeft het huis uit een voor- en een, iets lager, achterhuis bestaan.

Intern is dit nog zichtbaar.

Omschrijving.

Het pand is gelegen binnen het beschermde gezicht Heusden stadskern aan het begin van de noordelijke zijde van de Botermarkt. Het langgerekte pand op een rechthoekige grondslag telt drie bouwlagen onder een haaks op de straat staand, met Hollandse pannen gedekt, zadeldak en is twee traveeën breed. Gegroefd gepleisterde gevel met ingezwenkte topgevel, voorzien van op consoles steunende afdekplaten en met een smeedijzeren bekroning. Houten winkelpui met pilasters en een segmentboogbekroning. Vensters met afgeronde schouders en geprofileerde omlijstingen met kuifbekroning. Zesruits houten schuiframen. Zolderverdieping met een klein venstertje met daarboven een oculus. Gekoppelde voluutvormige consoles. Exactere gegevens over de oudere kern van het huis zijn nog af te lezen aan de gemeenschappelijke muren en de, gelet op het ontbreken van inwendige dragende muren, naar alle waarschijnlijkheid nog bewaard gebleven, verdiepingsbalklagen die nu door een plafond bestaande uit brede houten delen aan het zicht onttrokken zijn. De oostelijke muur is grotendeels nieuw opgemetseld; hierbij zijn ook de daar aanwezige kaarsnissen aangebracht. Aan de achtergevel zijn de vensters recht gesloten. De raamindeling is nog de originele. Vermeldenswaard zijn hier de relatief zeldzame schuiframen met negenruits roedenverdeling op de tweede verdieping. Inwendig zijn op de begane grond alle muren uitgebroken. De vloer is bedekt met uit Holland afkomstige zwarte tegels. Het pand was oorspronkelijk waarschijnlijk onderkelderd.

Op de verdiepingen is de toestand van de verbouwing uit ca. 1885 nog goed af te lezen in de kamerindeling, stucplafonds, de alkoof en het fraai bewerkte houten tussenschot bij de keuken. Ook de kap dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang wegens de cultuurhistorisch waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; namelijk de opkomst van het middden-en kleinbedrijf in een stadje in de tweede helft van de negentiende eeuw en de daarmee gepaard gaande herindeling van in oorsprong oudere panden. Als zodanig belichaamt het pand ook een zeldzaam en gaaf bewaard bouwtype. Het pand heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van de voor Heusden belangrijke en monumentale as die door de Botermarkt gevormd wordt. Tevens is het pand van architectuurhistorisch belang vanwege onder meer de detaillering van de houten pui, de gevelornamentiek en de sporen van eclecticisme.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBotermarkt95256 AVHeusden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HEUSDENA75

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18851885globaalvervaardiging