Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517340
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13396/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Heusden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Heusden
X-Y coördinaat: 
138182 - 416196

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

WOONHUIS met BOERDERIJ aan de achterzijde en diverse bijgebouwtjes, opgetrokken circa 1875 in traditionele en eclectische vormen. De in 1955 aangebouwde ouderwoning aan de rechterzijde van het achterhuis valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Het pand heeft zijn oorspronkelijke functie behouden.

Omschrijving.

Het pand is gelegen binnen het beschermde gezicht Heusden stadskern aan de uitvalsweg naar Herpt, dicht tegen de aardwerken aan. Aan de voorzijde bevindt zich een tuin met sierbeplanting, aan de achterzijde bevinden zich diverse bijgebouwen en een grote moestuin die doorloopt tot de havendijk. Het pand bestaat uit een voorhuis waaraan een achterhuis is gebouwd waaraan aan de rechterzijde in 1955 nog een éénlaags ouderwoning in traditionele vormen is gebouwd. Het voorhuis, dat als woning dient, heeft een rechthoekige grondslag, twee bouwlagen waarvan de bovenste een soort kapverdieping met mezzanino is, een schilddak, gedekt met tuile-du-Nord pannen. De gevels zijn gegroefd en gebosseerd, gecementeerd. Op de hoeken van het dak bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. Vensters met ronde schouders en stucwerk omlijstingen met kuifbekroning en T-ramen. Kleine rechthoekige mezzaninovensters met afgeronde schouders en kuifversiering. Paneeldeur met gietijzeren roosters. Sobere zijgevels, elk met een smal rechthoekig venster. Intern is het voorhuis symmetrisch ingedeeld door een centrale gang met aan weerszijden kamers.

Het onderkelderde éénlaags achterhuis is wellicht iets ouder dan het voorhuis en heeft een rechthoekige grondslag, gecementeerde gevels en een zadeldak met schild, gedekt met Hollandse pannen. Het achterhuis heeft recht gesloten deur- en vensteropeningen. Smeedijzeren steekankers. De westelijke zijgevel heeft gewijzigde ramen en een kleine oculus daarboven. Verder zijn er kleine ijzeren steekankers aangebracht. Tegen de achtergevel bevindt zich nog een ijzeren pomp uit de bouwtijd. In het dak van het oude gedeelte van het achterhuis bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. Intern bevindt zich geen bijzondere ornamentiek, wel is de indeling nog grotendeels origineel. De centrale gang is doorgetrokken naar het voorhuis en heeft aan weerszijden kamers en keukenruimte. De onderkelderde opkamer is nog gaaf bewaard. Onbeschoten sporenkap.

Het westelijke gedeelte van het achterhuis is aangebouwd in 1955 en diende als ouderwoning. Aan de achterzijde hiervan bevindt zich een rechthoekige aanbouw onder lessenaarsdak, gedekt met kruispannen.

Van de diverse stallen en bijgebouwen op het achterterrein zijn twee kleine gebouwtjes beschermenswaardig. De functie die deze oorspronkelijk gehad hebben is onduidelijk. Het betreft hier een éénlaags gebouwtje op rechthoekige grondslag met gevels in schoon metselwerk onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het heeft wellicht als bakhuisje dienst gedaan. Smeedijzeren steekankers, opgeklampte houten deur en een recht gesloten venster met een vierruits raam.

Het tweede gebouwtje heeft één bouwlaag, een rechthoekige grondslag, gevels in schoon metselwerk en een met Hollandse pannen gedekt lessenaarsdak. Het iets hoger opgetrokken gedeelte bij de ingang aan de zuidzijde heeft bovenop een ronde schoorsteen en deed dienst als rookhok. Recht gesloten vensters met zes- en vierruits ramen. Later aangebrachte paneeldeur.

Waardering.

Het pand met bijgebouwen is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van sociaal-economische en typologische ontwikkelingen; namelijk de ontwikkeling van het boerenbedrijf en het bouwtype woonhuis met boerderij en bijgebouwen in het algemeen.

Het pand met bijgebouwen is van architectuurhistorisch belang vanwege de gebruikte eclectische ornamentiek.

Het pand met bijgebouwen is van belang wegens de architectonische gaafheid en de typologische zeldzaamheid.

Het pand met bijgebouwen heeft ensemblewaarden vanwege de ligging in het reeds van rijkswege beschermde gezicht Heusden stadskern.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerptsestraat25256 AEHeusden
NeeHerptsestraat2A5256 AEHeusden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Bijschuur
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Bakhuis
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HEUSDENA2879
HEUSDENA2880
HEUSDENA2878

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751875globaalvervaardiging