Heusden A 2327
Pelsestraat 8, 5256 AT te Heusden

Inleiding.

PASTORIE, circa 1870 opgetrokken in eclectische vormen, en al sinds de bouwtijd in gebruik als pastorie van de Nederlands Hervormde kerk. De ingang van de pastorie is markant tegenover de Catharinastraat gelegen. Tevens ligt het pand binnen het van rijkswege beschermde gezicht Heusden stadskern.

Omschrijving.

Tweelaags pand van vijf traveeën met een lijstgevel in schoon metselwerk onder een met zink gedekt tentdak en met kruispannen gedekte schilden. Gecementeerde en beschilderde plint. Fries met in reliëf aangebrachte casementen en cirkels. Hardstenen stoep en trap. Alle gevels zijn gemetseld in staand verband en geknipt en gesneden gevoegd. Recht gesloten vensters met schuif T-ramen; op de begane grond met glas-in-lood in het bovenlicht. De bovenzijde van de vensters heeft een rijk gedetailleerde omlijsting met onder andere diamantkoppen, triglyfen en druppen. De bovenzijde heeft een kuifversiering. Het middengedeelte van de voorgevel is iets risalerend gemaakt. Met pilasters omlijst portiek met vleugelpaneeldeur met smeedijzeren beslag en bovenlicht in portiek. Balkon op geornamenteerde voluutvormige consoles; met daarboven een siersmeedijzeren hekwerk. Het balkon heeft een openslaande dubbele deur met omlijsting en frontonbekroning. Zij- en achtergevel met ijzeren krul-, steek- en schotelankers. Achtergevel met recht gesloten vensters en zesruits schuiframen op de verdieping. Op de begane grond hebben de vensters enkelruits schuiframen. Aan de linkerzijde bevindt zich een kleine, gemetselde poort onder een ezelsrug en met een opgeklampte rondboogpoort.

Intern is het pand symmetrisch ingedeeld. Op de begane grond met een centrale gang met aan beide zijden twee kamers ensuite. In de hal bevinden zich nog de originele tegelvloer, een bewerkte houten trap en een geornamenteerd stucplafond.

In de belendende kamers zijn verlaagde plafonds aangebracht.

Waardering.

Het pastorie is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling; namelijk de verwijzing naar de status van de predikant in Heusden en de zeldzaam rijke uitvoering van het bouwtype. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere eclectische ornamentiek in met name de vensteromlijstingen en de architectonische details.

Tevens heeft de pastorie ensemblewaarde vanwege onder meer de gaafheid van het exterieur en de straatbeeldbepalende ligging binnen het beschermde gezicht Heusden stadskern.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)