Heusden A 2155
Putterstraat 30, 5256 AN te Heusden

Inleiding.

Voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE, hoekpand, omstreeks 1872 opgetrokken in eclectische vormen. Tegenwoordig doet het pand dienst als woning en atelier. Het pand is gelegen binnen het van rijkswege beschermde gezicht Heusden stadskern. De stoeppalen zijn reeds rijksmonument (nummer 22083).

Omschrijving. Hoekpand (hoek Lombardstraat) van één bouwlaag op vierkante grondslag onder een schilddak, gedekt met Hollandse pannen. Handvormbakstenen gevels, hoekpilasters, gecementeerde plint. Vensters licht getoogd met achtruits schuiframen. In een iets risalerend middengedeelte bevindt zich de houten paneeldeur met bovenlicht. Hierboven is een brede dakkapel met houten wangen geplaatst. Verspringende gootlijst. Fries, eveneens verspringend, geornamenteerd met casementen en ingebedde diamantkoppen. Zijgevel met identiek gedetailleerde vensters en gietijzeren schotelankers. Fries met siermetselwerk.

Het pand is symmetrisch van opbouw en heeft vijf traveeën. Voor het pand staan op een iets verhoogd gelegen stoep twee hardstenen, deels beschilderde, stoeppalen in de vorm van obelisken. Deze stoeppalen zijn al geplaatst op de rijkslijst van beschermde monumenten.

Achterliggend, aan de Lombardstraat, is hiertegenaan een onderkelderd gedeelte op rechthoekige grondslag geplaatst met gevels in schoon metselwerk onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De vensters zijn licht getoogd en hebben hardstenen onderdorpels en zesruits schuiframen. Aan de straatzijde is nog het laadluik voor de kelder zichtbaar. Gootlijst op houten klosjes.

Intern is de indeling van het tegenwoordige voorhuis symmetrisch met een centrale gang. Het achtergedeelte wordt als bedrijfsruimte gebruikt.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling; namelijk de verwijzing naar de militaire functie die het ooit gehad heeft en de zeldzaamheid van het bouwtype. Tevens heeft het pand ensemblewaarde vanwege onder meer de gaafheid van het exterieur en de straatbeeldbepalende ligging die het heeft als hoekpand binnen het beschermde gezicht Heusden stadskern.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Marechausseekazerne