Heusden G 410
Heusden, gemeentegrens

Inleiding.

GRENSPAAL, vervaardigd en geplaatst in de tweede helft van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De paal diende ter afbakening van het gebied van de toenmalige gemeente Herpt en Bern. Deze gemeente werd door de kanalisatie van de Bergse Maas (1888-1904) als het ware doormidden gesneden waarbij Herpt en Bern van elkaar gescheiden werden. Bern kwam pas in 1958 onder Gelders bestuur.

Omschrijving.

De grenspaal is gelegen bovenop de Hoge Maasdijk en is van hardstenen met een gebeitelde inscriptie "HERPT EN BERN", verwijzend naar de toenmalige gemeente. De paal heeft een vierkante grondslag met afgeschuinde hoeken met een uitkragend gedeelte waarop de inscriptie en een afgeronde top. De paal steekt circa 50 centimeter boven het maaiveld uit.

Waardering.

De grenspaal is van algemeen belang wegens de cultuurhistorisch waarde als bijzondere uitdrukking van de landschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen waaraan dit gebied heeft blootgestaan door de kanalisatie van de Bergse Maas en het opheffen van Herpt en Bern als zelfstandige gemeente. De grenspaal is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijk straatmeubilair.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Grenspaal