Heusden G 410
Heusden, gemeentegrens

Inleiding.

NUMMERPAAL, vervaardigd en geplaatst door rijkswaterstaat in de tweede helft van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De nummerpaal is een zeldzaam relict uit de situatie van voor de kanalisatie van de Bergse Maas (1888-1904).

Omschrijving.

De nummerpaal bevindt zich aan de binnendijkse kant (westzijde) van de Hoge Maasdijk in de noordoostelijke punt van het gemeentegebied.

De hardstenen nummerpaal heeft een gebeitelde inscriptie "Waterstaat No. 362". Vierkante grondslag met afgeschuinde hoeken, uitkragend gedeelte met inscriptie en met afgeronde top. De nummerpaal steekt circa 80 centimeter boven het maaiveld uit.

Waardering.

De nummerpaal is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de geografische en landschappelijke ontwikkelingen waaraan dit gebied heeft blootgestaan door met name de kanalisatie van de Bergse Maas.

De nummerpaal is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijk straatmeubilair.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Grenspaal