Loppersum F 1681
Kerkepad 2, 9918 PT te Garrelsweer

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge PASTORIE in een aan het zakelijk expressionisme verwante bouwtrant, opgetrokken in kettingverband in een rode baksteen met diepe voeg, op een trasraam van gesinterde baksteen, die reikt tot de onderdorpels van de vensters. Het schilddak dat gedekt is met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een ruim houten overstek met rechthoekige goot en drie hoge, gemetselde schoorstenen. Samengestelde vensters met horizontale roedenverdeling geleden de gevels op de verdieping, enkelvoudige en samengestelde vensters de gevels op de begane grond. De hoofdentree bevindt zich aan de noordzijde in een portiek en bestaat uit een gelakte houten deur met glas-in-lood deurlicht; in de portiekwand een gevelsteen met de tekst: Ds. H. Boiten, D. Wiers, H. Keur, kerkv., 24-8-1931. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een keldervenster onder een rollaag, en boven het rechter keldervenster een smal glas-in-loodvenster. Dit alles ligt verscholen binnen een loggia, die doorgetrokken is op de verdieping; de loggia is aan de noordzijde dichtgezet met een driedelig venster onder een brede gepleisterde latei, die doorloopt over de oostzijde en wordt onderbroken door twee gesinterde gevelbanden; in de oostzijde een deur (niet origineel). De loggia op de verdieping heeft een gemetselde borstwering met uitspringende gevelbanden en een hoekpilaar, en is bereikbaar via een deur met glas-in-lood deurlicht tussen twee glas-in-lood zijlichten. De oostgevel heeft een één bouwlaag hoge gemetselde uitbouw met balkon erop, waarin een glas-in-loodvenster en twee samengestelde vensters; het balkon, dat van de uitbouw wordt gescheiden door een rechthoekige overstekende goot, heeft een gemetselde borstwering met uitspringende gevelbanden en is bereikbaar via een deur met glas-in-lood deurlicht. De overstekende goot loopt via de iets uitgebouwde eerste bouwlaag van de oostgevel door over de zuid- en de westgevel, daarbij de scheiding tussen verdieping en begane grond markerend. De westgevel heeft een kleine aanbouw met twee vensters onder een gebroken schilddak, en een platte aanbouw, deels met houten beschot, waarin een deur met kijkgat en bovenlicht, en twee smalle vensterpartijen; een deur met zijlicht op de verdieping van de westgevel geeft toegang tot het platte dak. Naast de platte aanbouw is een houten garage (niet origineel) geplaatst die buiten de bescherming valt.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang; in de hal de deuren met glas-in-lood lichten, de houten trap met aan één zijde schotwerk met geometrische motieven en aan de andere zijde een aan de muur bevestigde leuning. In de gang de tegelvloer in zwart, rood en crème.

Pastorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie uit 1931 in een aan het zakelijk expressionisme verwante bouwtrant