't Zandt A 1556
Korendijk 13, 9915 TB te 't Zandt

VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HALS en DRIEKAPSSCHUUR met aangebouwde GARAGE.

Het één bouwlaag hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op deels rechthoekige en deels boegvormige plattegrond is opgetrokken in een licht gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap met leitegels; twee hoge gemetselde schoorstenen met decoratieve betonelementen; overkragende houten goot; dakkapellen onder plat dak met overkragende goot waarin een venster aan de noord- en westzijde. De gevels worden geleed door liggende vensters onder rollaag.

De entree in portiek bevindt zich in het gebogen geveldeel aan de voorzijde (noordgevel) en bestaat uit een houten deur waarin glas waarvoor een drie treden hoge stoep; links twee kleine liggende vensters; rechts een liggend achtruits venster. Rechts van de entree is de gevel doorgetrokken boven de gootlijst met aan de rechterzijde een hoge schoorsteen; een liggend tienruits venster waarin glas-in-lood waarboven drie staande vensters waarin glas-in-lood met aan de bovenzijde twee rechthoekige betonelementen en vooruitspringende bakstenen stijlen; links een liggend achtruits venster. Rechts een liggend driedelig venster. In de topgevel rechts van de entree drie keldervensters, een liggend driedelig venster waarboven drie vensters en in de top een staand venster.

Aan de oostzijde is de hals aangebouwd.

In het gebogen geveldeel links aan de achterzijde (zuidgevel) een driedelig liggend venster, waarnaast een terras met houten terrasdeuren, waarboven een dakkapel met twee tweedelige vensters. In het rechthoekige naar voren springende geveldeel rechts in de achtergevel aan de linker zijkant een staand en een tweedelig venster; overige zijden onbekend.

De HALS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een gesinterde baksteen en wordt gedekt door een plat dak; overkragende houten goot.

In de noordgevel onder andere drie staande vensters waarboven een smal liggend venster waarin waarschijnlijk glastegels en een liggend achtruits venster. Aan de oostzijde is de driekapsschuur aangebouwd. Zuidgevel onbekend.

De DRIEKAPSSCHUUR bestaat uit drie verbonden schuren waarvan de linker aan de hals is vastgebouwd en de overige korter zijn. Driekapsschuur op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een rode licht gesinterde baksteen en wordt gedekt door drie schilddaken met wolfeinden aan de achterzijde (oostgevel) waarop golfplaten en een rij zwarte Hollandse pannen; houten uileborden; bakgoot op bakstenen klossen; vlechtwerk in voor- en achtergevel; rood bakstenen fries; muurankers.

In de voorgevel (westzijde) van de linker schuur onder andere een tweedelige opgeklampte houten schuurdeur. In de voorgevel van de overige twee schuren drie liggende achtruits vensters en een zesruits venster. Aan de noordzijde van de linker schuur liggende zesruits vensters. Aan deze zijde is een GARAGE aangebouwd onder plat dak opgetrokken in een licht gesinterde baksteen op een rechthoekige plattegrond; halfronde garagedeuren.

In de achtergevel (oostzijde) van de drie schuren centraal een niet-originele hoge schuurdeur onder een betonnen latei; links één kleinere en rechts twee kleinere schuurdeuren en een deur met bovenlichten waarin roedenverdeling. Tussen de deuren staande negenruits vensters waarboven liggende zesruits zaadvensters.

In de zuidgevel van de rechter schuur liggende vensters met roedenverdeling. In de zuidgevel van de linker schuur onder andere houten luiken, een liggend achtruits venster en een staand venster.

Villaboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur