Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517381
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82752/189
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Middelstum G 455
Torenstraat 1, 9992 TZ te Huizinge

Omschrijving

Inleiding

SCHOOLGEBOUW, genaamd `'t Ol Schoultje' (niet-origineel), gebouwd in 1877 door architect J. Tilbusscher in een Ambachtelijk-traditionele stijl. De twee klassen tellende openbare lagere school was tot 1927 in gebruik. Na 1940 werd het pand eigendom van de Nederlands Hervormde kerk van Huizinge en werd toen middels een hals verbonden met de naastgelegen kosterswoning. Zowel de kosterswoning als de aan de achterzijde gepleegde nieuwbouw uit 1968 (toiletten) komen wegens te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Tegenwoordig is het pand in gebruik als dorpshuis; door deze nieuwe functie is de indeling gewijzigd.

De school is gelegen in het centrum van Huizinge in het beschermde dorpsgezicht.

Omschrijving

Het één verdieping hoge, symmetrische SCHOOLGEBOUW op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een naar voren springend trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte geglazuurde Friese golfpannen; centraal een gemetselde schoorsteen; strakke houten windveren; houten gootlijst aan de oostzijde en houten goot op klossen aan de westzijde; muurankers. De gevels worden geleed door gemetselde pilasters op de hoeken en halfronde vensters met houten roedenverdeling onder een rood bakstenen rollaag en wenkbrauwboog beëindigd door een gepleisterde decoratie; ventilatiegaten in het trasraam; ter hoogte van het trasraam een bakstenen gevelband.

De entree bevindt zich centraal in de voorgevel (oostzijde) in een uitgebouwd portaal onder plat dak; niet-originele deuren waarboven een drieruits bovenlicht onder rollaag omlijst door pilasters; niet-originele stoep; boven de entree een gevelsteen waarin het bouwjaar `1877'; in de linker pilaster een gevelsteen waarin `JW v R burg. 1877' en in de rechter `SKN en CJD Weth. 1877'; aan weerszijden van het portaal een halfronde nis onder rollaag. Aan weerszijden van de entree twee halfronde vensters en rechts een gevelsteen waarin `A.K.V. (Venhuizen) Hoofdo'.

Aan de zuidzijde twee halfronde nissen onder wenkbrauwboog en in de top een rond venster met decoratieve roedenverdeling onder rollaag.

Aan de achterzijde (westgevel) bevindt zich de niet-beschermde aanbouw (1968) onder lessenaarsdak.

Aan de noordzijde twee halfronde dichtgezette vensters met in het bovenlicht decoratieve roedenverdeling en in de top twee gemetselde driehoekige vlakken waartussen een dichtgezette deur waarboven een hijsbalk. Aan deze zijde is de niet-beschermde hals met kosterswoning aangebouwd.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Waardering

Schoolgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dorpsschool uit 1877 in de provincie Groningen

- vanwege de typerende sobere vormgeving en bijzondere detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type school in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende ligging in het beschermde dorpsgezicht

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1877
1877
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden