't Zandt F 1118
Hoofdstraat 47, 9915 PB te 't Zandt

Inleiding

Voormalige WINKELWONING met aangebouwde SCHUUR, gebouwd in 1883 in een Ambachtelijk-traditionele trant. De schuur is waarschijnlijk ouder. In het pand was een winkel met bakkerij ondergebracht. In 1965 is de bakkerij eruit gehaald en verbouwd tot slaapkamer met berging. De winkel bleef tot voor kort in gebruik als bakkerswinkel. Ondanks het feit dat het pand nu geheel als woning wordt gebruikt, is het winkelgedeelte nog intact.

Het pand, dat is vastgebouwd aan het monumentale pand Hoofdstraat 45, is bijzonder beeldbepalend gelegen, midden in het dorp. Het vormt tezamen met de middeleeuwse kerktoren en het pand Hoofdstraat 45 een opvallende straatwand.

Omschrijving

Voormalige WINKELWONING uit 1883 met aangebouwde SCHUUR van ouder datum. De winkelwoning is opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een wolfdak, aan de voorzijde gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan en aan de achterzijde met een sneldekpan (niet origineel); op de nok twee gemetselde schoorstenen. In het midden van de voorgevel (oost) bevinden zich een paneeldeur (niet origineel) met getoogd bovenlicht met glas-in-lood en een getoogd winkelvenster; aan weerszijden ervan bevinden zich twee getoogde zesruits vensters; vensters en deur hebben een getoogde strek. Een kroonlijst sluit de voorgevel en de beide zijgevels af. De zuidgevel, die is vastgebouwd aan het pand Hoofdstraat 45, heeft een zesruits venster met getoogde strek en een tweeruits zaadvenster met rollaag. In de noordgevel bevinden zich een zesruits venster onder een getoogde strek, een klein venster onder een rollaag, twee tweeruits zaadvensters met rollaag en een houten luik. De achtergevel heeft een bakgoot en twee keldervensters onder een rollaag. De aangebouwde SCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen onder een aan de voorzijde afgewolfd schilddak, gedekt met een rode Hollandse pan. In de nokeinden bevinden zich houten uileborden. De voorgevel, met beschotte topgevel, heeft dubbele houten schuurdeuren waarin een kleine deur is uitgespaard. De noordgevel is blind en de zuidgevel met mastgoot, heeft een houten deur, een w.c. venster, een vergroot keukenvenster en een dubbel vierruits venster. De achtergevel met deur en drie kleine vensters is vernieuwd.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de winkelruimte met rode stenen vloer, het houten balkenplafond, de houten toonbank, de getoogde kastenwand en de door hout afgeschotte etalage; in de kamer het houten balkenplafond en de bedsteden-kastenwand.

Waardering

Voormalige winkelwoning van algemeen belang vanwege cultuur-, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een sobere winkelwoning uit 1883 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

- vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel het exterieur als delen van het interieur

- vanwege de opvallende ligging midden in het dorp

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met het aangrenzende monumentale pand aan de Hoofdstraat 45 en de middeleeuwse kerktoren

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

bakkerij verbouwd tot slaapkamer met berging