Loppersum F 944
Bij Stadsweg 116, 9918 PS te Garrelsweer

Inleiding

VASTE BRUG van het balkbrugtype gelegen over de Oude Wijmers, die na de brug overgaat in het Damsterdiep. De brug is gebouwd omstreeks 1930 en vertoont kenmerken van de Amsterdamse School-stijl.

De massieve betonnen brug ligt aan de zuidkant van het Damsterdiep in het dorp Garrelsweer en is beeldbepalend door haar ruimtelijke dominantie.

Omschrijving

VASTE BRUG uitgevoerd in beton met een onderbouw van gewapend betonbalken en platen waarover een rijdek van asfalt is gelegd. Het brugdek rust op betonnen landhoofden. Aan weerszijden zijn gepleisterde betonnen brugleuningen geplaatst waarin opengewerkte keperbogen die rusten op een naar voren springend basement.

Vaste betonnen brug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een vaste betonnen brug uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid