Loppersum E 1719
Stationslaan 6, 9919 AB te Loppersum

Inleiding

RENTENIERSWONING gebouwd in 1900 in opdracht van de boerenfamilie Elema in een Eclectische stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. In 1964 werden een douche en toilet ingebouwd. In 1965 werd rechts achter een garage gebouwd; deze komt wegens te weinig architectonische waarde en te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De rentenierswoning is gelegen op de hoek van de Stationslaan en de Parallelweg, in een gebied met bijzondere stedebouwkundige en architectonische waarden. Het rechthoekige perceel wordt aan de noordzijde afgesloten door een sloot.

RENTENIERSWONING bestaande uit een VOORHUIS en ACHTERHUIS.

Het één bouwlaag hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een gepleisterd trasraam met blokmotieven en wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarop leidekking; houten kroonlijst; aan de noord- en zuidzijde twee dakkapellen met venster onder zadeldak met decoratieve windveren, omlijst door pilasters met blokmotieven. De gevels worden geleed door getoogde samengestelde H- en getoogde T-vensters, alle met gepleisterde omlijsting met frontonvorm.

De entree in portiek bevindt zich centraal in de voorgevel (westzijde), bestaande uit twee houten paneeldeuren waarin klassieke motieven en gietijzeren panelen en getoogd bovenlicht; vier treden hoge natuurstenen stoep; zwart/gele tegelvloer; gepleisterd muurtje waarop een houten balustrade. Boven de entree is de gevel doorgetrokken en wordt beëindigd door een houten fronton en omlijst door gepleisterde pilasters met blokmotieven; balkon ondersteund door twee vierkante pijlers met blokmotieven; twee openslaande houten deuren waarin glas; houten balustrade. Links van de entree een samengesteld H-venster. In het vooruitspringende rechter geveldeel een samengesteld H-venster en aan de zijkant een getoogd H-venster onder strek.

Aan de noordzijde drie T-vensters en een twee-delig getoogd keldervenster met diefijzer.

Aan de achtergevel (oostzijde) is het achterhuis aangebouwd.

Aan de zuidzijde drie T-vensters.

Het ACHTERHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen deels op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarop leidekking; houten goot op klossen; houten kroonlijst.

Aan de noordzijde een samengesteld getoogd H-venster onder strek. In de achtergevel (oostzijde) een opgeklampte houten deur met bovenlicht onder strek en twee zesruits vensters onder strek. In het rechter terugspringende geveldeel een getoogd T-venster onder strek. Aan de zuidzijde een houten paneeldeur met getoogd bovenlicht onder strek waarvoor een rood bakstenen stoep van drie treden; zwart/gele tegelvloer. Rechts van de deur een vierruits venster onder strek.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de hal de houten paneeldeuren waarboven een decoratief houten fronton, het gestucte plafond en de houten trap, in de kamers de houten en marmeren schouw.

Rentenierswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1900 waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Stationslaan in een gebied met bijzondere stedenbouwkundige en architectonische waarden

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning