Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517391
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 november 2001
Kadaster deel/nr: 
82753/198
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Eemsdelta
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Loppersum
X-Y coördinaat: 
245582 - 595064

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE, ontworpen omstreeks 1926 door architect T. van Hoorn uit Loppersum, voor zichzelf. Het pand is opgetrokken in een regionale Amsterdamse Schoolvariant. In 1969 liet de toenmalige bewoner, architect J. Benninga, enige wijzigingen in het interieur aanbrengen, waaronder het rechttrekken van de scheidingswand tussen de woonkamer en de gang. Tevens werd aan de achterzijde een terras aangelegd. Het exterieur bleef onaangetast.

Het pand heeft een tuin rondom en is opvallend gelegen op de hoek van de Stationslaan met de Pomonaweg, tegenover het station. Het ligt temidden van laat-negentiende- en vroeg-twintigste-eeuwse woningen in de als bijzonder gebied aangewezen stationsbuurt .

Omschrijving

Voormalige KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE annex BIJKEUKEN, opgetrokken in een gesinterde baksteen in koppenverband. De woning heeft een gebroken tentdak en de garage met bijkeuken een samengesteld gebroken schilddak. Beide zijn gedekt met een rode geglazuurde tuile du Nord, beide hebben een gemetselde schoorsteen en een houten goot op klossen, waaronder een verticaal gemetseld fries. De hoofdentree van de woning bevindt zich aan de noordzijde en bestaat uit een gelakte deur met smeedwerk voor het deurlicht, binnen een ondiep portiek; voor de deur een gemetselde stoep van drie treden tussen twee gemetselde bloembakken; boven de deur een gepleisterd balkon steunend op twee gemetselde pilasters die ieder een gepleisterde console dragen. Het balkon is afgezet met een borstwering van met tussenruimten gestapelde bakstenen; erboven een in het dakschild verzonken dakkapel met balkondeur tussen twee vensters en houten beschot. Tevens in de noordgevel een tweezijdige erker, en een driedelig venster met eronder een driedelig keldervenster. De oostgevel heeft een driedelig venster; een zijrisaliet met een driedelig- en een smal venster onder een gebroken steekkap waarin een loggia met houten, gepotdekselde wanden en twee balkondeuren; voor de loggia een borstwering van met tussenruimten gestapelde bakstenen. De zuidgevel heeft twee tweezijdige erkers en in het dakschild een loggia met twee balkondeuren en een gepotdekselde borstwering. In de westgevel dubbele terrasdeuren en een smal venster; erboven een in het dakschild verzonken dakkapel met een dubbel en een smalle dakkapel met één venster.

De aan de westgevel gebouwde GARAGE met BIJKEUKEN heeft een L-vormige plattegrond. De gevels worden geleed door enkele en samengestelde vensters. In de westgevel bevindt zich een deur naar de bijkeuken (vernieuwd) en de oostgevel heeft dubbele gelakte garagedeuren en een gelakte deur met gemetselde stoep (twee treden); beide hebben origineel hang- en sluitwerk en driehoekvormige deurlichten. In de dakschilden aan de noord- en westzijde zijn drie dakkapellen met samengestelde kozijnen verzonken.

Het INTERIEUR waarvan de indeling nog redelijk intact is, is van ondergeschikt belang.

Waardering

Voormalige kantoorwoning van algemeen belang vanwege cultuur- enarchitectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kantoorwoning uit omstreeks 1926

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de opvallende ligging temidden van andere monumentale panden, in een de als bijzonder gebied aangewezen stationsbuurt

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStationslaan79919 ABLoppersum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisKantoorwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LoppersumE3450

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeRegionale Amsterdamse schoolvariantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19261926globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee