Actualiteit gegevens: 24-07-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517393
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Maria Zuidven
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 november 2001
Kadaster deel/nr: 
7855/53
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Eemsdelta
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Loppersum
X-Y coördinaat: 
245469 - 594664

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA met aangebouwde SCHUUR, volgens de gevelsteen genaamd `Maria Zuidven', gebouwd in 1912 in opdracht van H.K. Glas door architect Oeds de Leeuw Wieland uit Loppersum in een Overgangsarchitectuur waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen.

De villa is gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van Loppersum op een ruim perceel met veel boombeplanting. Het pand wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit het begin van de twintigste eeuw stammend ijzeren HEK, bestaande uit stijl- en regelwerk; bij de toegang een beweegbaar deel.

Het interieur mocht niet bekeken worden.

Omschrijving

De één bouwlaag hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een naar voren springend trasraam afgezet met geglazuurde bruine steen; rood/oranje bakstenen gevelband. Het voorhuis wordt gedekt door een samengestelde kap met leidekking en zwarte geglazuurde Friese golfpannen; houten kroonlijst waaronder een rood/oranje bakstenen band; drie gemetselde schoorstenen; pirons op de nokken. De gevels worden geleed door getoogde H- en T-vensters onder een rood/oranje bakstenen strek met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en onderdorpel van bruin geglazuurde tegels.

De entree in portiek bevindt zich in het linker geveldeel van de voorgevel (noordzijde), bestaande uit twee houten paneeldeuren met gietijzeren panelen en getoogd bovenlicht waarin glas-in-lood; vier treden hoge granito stoep; luifel ondersteund door twee zuilen op een rechthoekige basis; links een natuurstenen muurtje waarop een ijzeren balustrade; rechts in de zijgevel een H-venster met glas-in-lood en een gevelsteen waarin `H.K. Glas Gz. 1912'. Links van de entree twee H-vensters en een houten dakkapel waarin een venster, beëindigd met een pinakel. Rechts van de entree een risalerende topgevel, beëindigd met een houten kroonlijst, een halfrond fronton en vier gepleisterde bolvormige decoraties; twee rood/oranje bakstenen gevelbanden. Op de begane grond twee H-vensters, op de eerste verdieping twee openslaande halfronde houten deuren met zijlichten onder een rood/oranje bakstenen strek. In de top de naam `Maria Zuidven'.

Aan de oostzijde een houten paneeldeur met gietijzeren paneel en getoogd bovenlicht waarvoor een drie treden hoge natuurstenen stoep, een T- en een H-venster en een getoogd keldervenster met diefijzer. In de risalerende topgevel in het linker geveldeel twee T-vensters en een smal staand tweeruits venster onder een rood/oranje bakstenen strek. In de top een T-venster met zijlichten onder een segmentboog.

In de achtergevel (zuidzijde) twee T-vensters, een H-venster en een gemetselde waterput. Aan deze zijde is de schuur aangebouwd.

Aan de westzijde bevindt zich in het linker naar voren springende geveldeel een rechthoekige serre onder plat dak waarin H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; houten goot op klossen; aan de rechterzijde een houten paneeldeur met glas waarvoor een drie treden hoge natuurstenen stoep. Aan weerszijden van de serre een H-venster. Boven de serre is de gevel doorgetrokken; balkon met houten balustrade; twee openslaande houten deuren waarin glas met aan weerszijden een H-venster. Aan de rechter zijkant een H-venster. In het rechter geveldeel een T-venster en een getoogd twee-delig keldervenster.

De aangebouwde SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een donker bakstenen trasraam onder een plat dak bekroond met een gemetselde balustrade afgezet met natuursteen; geel bakstenen gevelband.

Aan de oostzijde twee T-vensters en een houten opgeklampte deur waarvoor een stoep, alle onder een natuurstenen latei. In de achtergevel (zuidzijde) twee getoogde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag. Aan de westzijde een houten deur met bovenlicht en een T-venster, alle onder een natuurstenen latei.

Het INTERIEUR mocht niet bekeken worden.

Waardering

Villa met aangebouwde schuur en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1912 in de provincie Groningen in Overgangsarchitectuur

- vanwege de bijzondere vormgeving en opvallende detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het exterieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van architect Oeds de Leeuw Wieland

- vanwege de bijzondere ligging in het beschermde dorpsgezicht van Loppersum

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLagestraat79919 ARLoppersum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LoppersumE1835

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuuronbepaald
Neo-Renaissanceonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19121912exactvervaardiging