Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517397
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Nieuw Voorwerk
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 november 2001
Kadaster deel/nr: 
82753/185
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Eemsdelta
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Westeremden
X-Y coördinaat: 
243470 - 597892

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLABOERDERIJ, genaamd Nieuw Voorwerk, bestaande uit een VOORHUIS, HALS, HOOFDSCHUUR, deels ingebouwde GARAGE en aangebouwde BIJSCHUUR. De boerderij is gebouwd in 1937 in opdracht van H.K. Muller onder architectuur van Benninga en Van Hoorn uit Loppersum in een Interbellum-stijl. De villaboerderij is een bijzondere variant op het kop-hals-romp-type; de hals is dwars op het voorhuis geplaatst en de schuur is dwars op de hals geplaatst. In verband met brandgevaar was Muller verplicht een aparte schuur te laten bouwen voor tractoren.

De boerderij is gelegen op een ruim perceel, dat deels is omgracht, aan de uitvalsweg naar Garsthuizen.

Omschrijving

VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HALS, HOOFDSCHUUR, ingebouwde GARAGE en aangebouwde BIJSCHUUR.

Het twee verdiepingen tellende VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van licht gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop zwarte gotische pannen; op de nok aan de westzijde een gemetselde schoorsteen met uivormige kap; overkragende houten goot. De gevels worden in principe geleed door liggende vensters met in de zijlichten glas-in-lood onder een betonnen latei en onderdorpel van rode steen.

In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) twee tweedelige vensters, een vierdelig venster en in de top de naam `Nieuw Voorwerk' en een smal staand venster.

In de risalerende topgevel aan de zuidzijde een driedelig venster met een houten markies, waarboven een halfrond inpandig balkon onder rollaag; gemetselde borstwering; houten bloembak; openslaande houten deur waarin glas met zijlichten. In de rechter en linker zijkant van de topgevel een staand venster met houten markies. In het rechter geveldeel twee vierkante vensters waarin glas-in-lood, een driedelig venster waarboven een dakkapel onder plat dak met zesdelig venster.

In de topgevel aan de achterzijde (westgevel) twee openslaande houten terrasdeuren waarin glas, waarvoor een rechthoekig terras; muur van licht gesinterde baksteen; vloer van rode estrikken; gemetselde stoep. In de top een driedelig venster, twee smalle staande vensters en een niet-originele balkondeur met zijlicht. In het lage bouwvolume dat deels voor de topgevel en deels voor de hals is geplaatst, aan de linkerzijde een houten paneeldeur en twee vensters, aan de voorzijde twee driedelige vensters waarboven een gemetseld balkon en een driedelig keldervenster. Aan deze zijde is de hals aangebouwd.

De entree onder houten luifel bevindt zich aan de noordzijde, bestaande uit een houten paneeldeur waarin een vierruits venster; gemetselde stoep van twee treden; links een gevelsteen waarin gegraveerd `H.K.M., K.B., 1937'; recht een betonnen brievenbus. Rechts van de entree een vierkant venster waarin glas-in-lood en een keldervenster. Boven de entree is de gevel doorgetrokken; vijfdelig venster.

De HALS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van licht gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop zwarte gotische pannen; gemetselde schoorsteen; houten overkragende goot.

In de voorgevel (oostzijde) zes vierkante vensters waarin glas-in-lood, alle onder één latei, en een halfronde tweedelige houten paneeldeur, waarin een zesruits venster onder rollaag; gemetselde stoep.

In de achtergevel (westzijde) een liggend tweedelig venster onder een latei; links ervan een gemetselde waterput met betonnen afdekplaat en ijzeren deksel. Aan de noordzijde is de schuur aangebouwd.

De HOOFDSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van licht gesinterde baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeinden waarop niet-originele golfplaten; decoratief bakstenen fries; houten uileborden. De gevels worden geleed door vensters met ijzeren roedenverdeling onder één doorlopende betonnen latei en onderdorpel.

Aan de voorzijde (oostgevel) zeven negenruits vensters en een halfronde dubbele houten schuurdeur.

Aan de linkerzijde bevindt zich de risalerende topgevel van de deels ingebouwde GARAGE; aan de voorzijde een halfronde tweedelige opgeklampte houten garagedeur waarboven twee liggende vensters; aan de linker zijkant twee negenruits vensters.

Aan de zuidzijde zesentwintig negenruits vensters en drie opgeklampte houten schuurdeuren.

Aan de achterzijde (westzijde) een niet-originele schuurdeur en een tweedelige opgeklampte houten schuurdeur waartussen een dubbele rij van vier liggende zesruits vensters.

Aan de noordzijde vijf liggende zesruits vensters en twee opgeklampte houten luiken. Aan deze zijde is de bijschuur aangebouwd.

De aangebouwde BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van licht gesinterde baksteen en wordt gedekt door een lessenaarsdak waarop niet-originele golfplaten. De gevels worden geleed door vensters met ijzeren roedenverdeling onder één betonnen latei en onderdorpel. Aan de oostzijde een liggend zesruits venster. Aan de westzijde een tweedelige houten schuurdeur waarnaast een vierruits venster. Aan de noordzijde vier zesruits vensters en een houten opgeklampte schuurdeur.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de gladde houten deuren, de houten vloeren en de decoratieve plafonds van hardboard, in de keuken de houten kasten en de schouw waaronder gele tegels, in de hal de bordestrap, in de tochthal de leistenen vloer, de lambrizering en de houten tochtdeur waarin glas-in-lood, in de hal van het toilet de tegelvloer en lambrizering, in de kamers de houten halfronde suitedeuren waarin glas-in-lood, de groene bakstenen schouw met zwarte tegels, de gelakte houten vensterbanken en de ingebouwde houten kasten.

Waardering

Villaboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1937 in de provincie Groningen in een Interbellum-stijl

- vanwege de typerende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur als delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen

- als bijzondere variant op het kop-hals-romp-type

- als goed voorbeeld van het oeuvre van de architecten Benninga en Van Hoorn

- vanwege de bijzondere en rustieke ligging aan de Fiveldijk

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaFiveldijk119922 TAWesteremden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
StedumE56

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuuronbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Villaboerderij

kop-hals-romptype

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19371937exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee