Middelstum H 147
Bij Molenweg 15, 9991 AR te Middelstum

Inleiding

Vaste BRUG over het Boterdiep in het tracé tussen Middelstum en Kantens, vlakbij de afslag naar Toornwerd. In 1931 werd de brug, die een oude moest vervangen, gelegd in opdracht van het toenmalige waterschap Hunsingo. Het ontwerp (1931) was van de architecten G. en W. Wieringa uit Coevorden. Bijzonder zijn de volwandige ijzeren borstweringen op het brugdek. Voor zover bekend is dit het enige voorbeeld van een brug in de provincie Groningen die dat heeft.

De brug vormt de ontsluiting naar de boerderijen "Nienoord" en "Oldenoord", gelegen aan de Oldenoordweg, en vormt een opvallend element in het open landschap tussen Middelstum en Kantens.

Omschrijving

Vaste BRUG met betonnen landhoofden waarop een ijzeren bovenbouw is geplaatst. Het landhoofd aan de noordoostzijde sluit aan op de van de vorige brug overgebleven wulfmuren tussen kubbestijlen. Het brugdek met afwisselend een klinkerbestrating en stroken grindbeton, wordt aan weerszijden afgesloten door een "borstwering" van geklonken ijzer die is bevestigd op een door beton omhulde hoofdligger. Bij de overgang van het brugdek naar de smallere Oldenoordweg aan de noordoostzijde en naar de parallel aan het Boterdiep lopende Molenweg aan de zuidwestzijde is aan weerszijden een brugleuning geplaatst, samengesteld uit ijzeren regels en stijlen.

Vaste BRUG over het Boterdiep van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een vaste brug van beton en ijzer uit 1932