Middelstum A 1732
Heerestraat 2, 9991 BG te Middelstum

Inleiding

WINKELWONING ontworpen in 1928 door architect K. Zevenbergen uit Bedum in opdracht van K. Blaak in een regionale variant van de Amsterdamse School-stijl. Het winkelgedeelte deed oorspronkelijk dienst als bakkerswinkel; tegenwoordig is het in gebruik als sigarenwinkel. In 1954 werd een toilet en in 1969 een douche ingebouwd. In 1960 werd een bakkerij middels een hals aan de winkelwoning gebouwd. Deze platte aanbouw met hals komt wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De winkel is gelegen op de hoek van de Heerestraat en Colpende, schuin tegenover de Gereformeerde kerk, in het centrum van Middelstum.

Omschrijving

De één bouwlaag hoge, deels onderkelderde WINKELWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een licht gesinterde baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen afgezet met een rollaag en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop paars geglazuurde verbeterde Hollandse pannen; drie gemetselde schoorstenen op de nokken; muurankers; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten glas-in-lood en zowel aan de onder- als bovenzijde een rollaag.

De entree van de winkel wordt geaccentueerd door een halfronde gevelpartij gelegen op de hoek aan de zuidwestzijde. De entree in portiek bestaat uit een houten deur waarin glas en waarvoor decoratieve ijzeren stangen; aan weerszijden een H-venster; betonnen latei. Boven de entree een inpandig balkon met gemetselde borstwering; twee openslaande houten deuren waarin glas met ruitvormige roedenverdeling; betonnen latei.

Zowel aan de linker- als rechterzijde van de entreepartij (west- en zuidzijde) een topgevel waarin op de begane grond een tweedelig etalagevenster met glas-in-lood in de bovenlichten onder dezelfde betonnen latei als die van de entree; bakstenen onderdorpel waaronder een verdiept vlak. Op de eerste verdieping een tweedelig liggend venster met houten roedenverdeling in ruitvorm. In de top decoratief metselwerk.

Aan de westzijde links van de topgevel een driezijdige erker waarin H-vensters onder een plat dak met overkragende houten goot.

Aan de noordzijde een T- en een H-venster. Aan de voorzijde van de krimp een staand venster met houten roedenverdeling in ruitvorm.

Aan de oostzijde bevindt zich de entree van de woning, bestaande uit een houten paneeldeur waarin glas met houten roedenverdeling in ruitvorm; gemetselde stoep; zijlicht met houten roedenverdeling in ruitvorm. Links van de entree een H-venster en een tweeruits keldervenster met diefijzers. Rechts van de entree een H-venster. Aan deze zijde zijn de niet beschermde hals en bakkerij aangebouwd.

Aan de zuidzijde een T-venster en een driezijdige erker waarin H-vensters onder een plat dak en overkragende houten goot.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de paneeldeuren waarin gestructureerd glas en het winkelgedeelte.

Winkelwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning uit 1928 in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl

- vanwege de eenvoudige, maar opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel het exterieur als delen van het interieur