't Zandt G 335
Schatsborgerweg 14 T, Leermens

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1929 aan de Schatsborgerweg, in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Schatsborg 2810", heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. In tegenstelling tot de meeste transformatorstations in de provincie heeft het nog de oorspronkelijke glastegels. Het is een voorbeeld van een type trafo met plat dak.

Het gebouw is markant gelegen op de hoek van de Schatborgerweg richting 't Zandt en de Tolweg richting Zeerijp.

Omschrijving

TRANSFORMATORGEBOUW uit 1929, opgetrokken in een rode baksteen gemetseld in vlaams verband op een trasraam van gesinterde klinkers. Onder het platte dak bevinden zich twee, het gebouw omsluitende loden strips, van elkaar gescheiden door een verspringende rollaag. Een uitspringende brede, verticaal gemetselde band markeert het bovenste deel van het gebouw. Aan de noordoostzijde bevindt zich een stalen deur onder een rollaag met gemetselde stoep (één trede) en aan weerszijden twee lichtsleuven gevuld met glazen bouwstenen, samengevat onder één rollaag en met één onderdorpel. De noordwestgevel heeft een stalen deur met rollaag en gemetselde stoep; de zuidwestgevel een stalen rooster in het trasraam; de zuidoostgevel drie met glazen bouwstenen gevulde lichtsleuven samengevat onder één rollaag.

Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een type trafo met plat dak