't Zandt G 1389
Borgweg 2, 9914 PG te Zeerijp

Inleiding

Complex bestaande uit een VILLABOERDERIJ met STOOKHUT, grenzend aan het terrein waar ooit de borg Hayckema stond. Het borgterein is in 1935 geëgaliseerd. In 1930 liet de toenmalige eigenaar van de boerderij, T. Burema, het voorhuis en de hals vernieuwen. Dit in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken gedeelte is een ontwerp van architect B.K. Dertien uit Losdorp. Stookhut en hoofdschuur, waarschijnlijk daterend uit 1878 bleven bestaan. De in roodbruine baksteen opgetrokken STOOKHUT ligt aan de noordoostzijde van de boerderij en heeft een zadeldak gedekt met zwarte Hollandse pannen, vier kleine vensters en een opgeklampte deur. In 1939 werd de hoofdschuur uitgebreid met een bijschuur, en is de hoofdschuur vermoedelijk voorzien van een nieuwe achtergevel. Beide schuren zijn samengetrokken tot een tweekapsschuur.

De boerderij is opvallend gelegen aan het begin van het dorp Zeerijp met de achterkant naar de weg gericht. Aan de noodoostzijde grenst de grond van de boerderij aan die van de Nederlands hervormde kerk, gescheiden door een gracht met wilgenrij. Een lange oprijlaan verleent aan de zuidwestzijde toegang tot het woongedeelte.

Omschrijving

VILLABOERDERIJ met tweekapsschuur, waarvan voorhuis en hals dateren uit 1930, de hoofdschuur grotendeels uit 1878 en de bijschuur uit 1939. Het voorhuis en de hals zijn opgetrokken in klinkers op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het trapeziumvormige VOORHUIS is deels twee bouwlagen hoog met een plat dak en heeft aan de noord- en zuidoostzijde een pannendak, gedekt met een zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pan; op het dak drie gemetselde schoorstenen. De gevels zijn gedecoreerd met siermetselwerk en betonnen ornamenten, en worden geleed door asymmetrisch geplaatste houten vensters (waarvan een deel hoekvensters). De noordwestgevel wordt gemarkeerd door een iets doorgetrokken, uitgebouwd gedeelte dat de trapopgang omhuld. In deze uitbouw bevindt zich aan de zuidwestzijde de hoofdentree bestaande uit een paneeldeur met deurlicht en een zijlicht met gekleurd glas-in-lood onder een eensteens rollaag; onder het zijlicht een gevelsteen met initialen en bouwjaar: Th.B., W.G.V., K.M.B., H.J.B., 1930. Vóór de entree een terras bestaande uit een vloer van stoeptegels waarboven een houten pergola, beëindigd door een gemetseld muurtje waarop een ijzeren ornament met krulvormige uiteinden.

Aan de zuidwestgevel bevindt zich een halfronde erker met een kozijn met vier ramen op een bakstenen trasraam met muizentand. De achtergevel (zuidoost) met krimp wordt op de hoek "ondersteund" door een pseudo steunbeer met ijzeren ornament. In de gevel vier vensters, waarvan één (H-venster) in een portiekje, en twee (openslaande vensters) in de krimp. De noordoostgevel is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers en heeft twee vensters (één teruggeplaatst in de gevel en één met glas-in-lood) samengevat onder één betonlatei, en een keldervenster.

De HALS heeft aan de zuidwestzijde een platte aanbouw met schuine hoek, waarin een samengesteld en een enkel venster.

De TWEEKAPSSCHUUR met dubbel wolfdak gedekt met golfplaten en zwarte pannen, is opgetrokken in een roodbruine baksteen, met uitzondering van het in klinkers opgetrokken deel grenzend aan de hals; in dit gedeelte bevinden zich een H-venster, een deur (vernieuwd) met bovenlicht en een w.c. venster. De noordwestgevel, die in 1939 waarschijnlijk opnieuw is opgetrokken, heeft een dubbele en een enkele houten schuurdeur, beide met een door roeden verdeeld bovenlicht onder een betonlatei, drie ijzeren zesruits vensters en vier ijzeren zesruits zaadvensters, alle onder een rollaag; hoge dubbele deeldeuren onder een latei waarop staat: "Haykensheerd"; drie ijzeren zesruits vensters, drie ijzeren zesruits zaadvensters en dubbele houten schuurdeuren onder een betonlatei.De noordoostgevel heeft vijf getoogde ijzeren vierruits vensters. De zuidoostgevel heeft onder een overstek een samengesteld venster en een deur met drieruits bovenlicht; een dubbel venster, een opgeklampte deur, vier ijzeren zesruits vensters en een houten deur met drieruits bovenlicht; alle deuren en vensters hebben een rollaag. De zuidwestgevel is blind.

Het INTERIEUR is dusdanig gewijzigd dat het buiten de bescherming valt.

Waardering

Complex bestaande uit een villaboerderij met aangebouwde bijschuur en vrijstaande stookhut van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villaboerderij met stookhut uit de tweede helft van de 19de eeuw met een voorhuis uit 1930 en een bijschuur uit 1939

- vanwege de opvallende expressieve vormgeving van het voorhuis

- vanwege de kenmerkende ornamentiek uit de jaren twintig en dertig

- vanwege de historische relatie met het voormalig borgterrein

- vanwege de opvallende ligging van het complex aan het begin van het dorp, naast de Nederlands hervormde kerk

voorhuis+hals
hoofdschuur+stookhut