Middelstum A 651
Heerestraat 15, 9991 BE te Middelstum

Inleiding

MIDDENSTANDSWONING, gebouwd in 1933 in opdracht van D. Wijchgel onder architectuur van S. Veenstra uit Middelstum. De woning kwam in de plaats van een andere woning met werkplaats. De WERKPLAATS uit omstreeks 1920, waar een schildersbedrijf annex steenhouwerij in was ondergebracht bleef behouden bij de bouw van de nieuwe woning. De glas-in-lood vensters in de in een regionale Amsterdamse Schoolvariant opgetrokken woning zijn ontworpen door de zoon (Pieter) van de heer Wijchgel. Het houten toegangshekje dat zich oorspronkelijk aan de voorzijde bevond, is verplaatst naar de achterzijde. Sinds 1963 is het pand met werkplaats particulier in gebruik.

De woning ligt direct aan de straat, midden in het beschermde dorpsgezicht Middelstum.

Omschrijving

Middenstandswoning, deels één en deels twee bouwlagen hoog, opgetrokken in klezoorverband in een rode, licht gesinterde baksteen met lintvoeg, op een trasraam van rode klinkers. Het schilddak, gedekt met een donkerbruin geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft een gemetselde schoorsteen op de nok en een wisselende goothoogte. De direct aan de straat grenzende voorgevel (zuidoost) heeft op de hoeken gemetselde bloembakken. In de voorgevel een driezijdige erker met ernaast de hoofdentree, die bestaat uit een gelakte deur met geometrische decoraties en twee deurlichten; voor de deur een natuurstenen stoep (twee treden) met een gemetselde bloembak. Erker en hoofdentree worden verbonden door een betonnen luifel, waarop zich een balkon bevindt met gemetselde borstwering; op de verdieping openslaande glasdeuren en een dubbel venster; luifel met balkon lopen door over de linker zijgevel (zuidwest). In deze gevel een groot venster, een krimp met een groot hoekvenster met zijlicht en een houten dakkapel in het dakvlak, en op de verdieping een venster met zijlicht. Op de hoek van de voor- en zijgevel (noordoost) is een trapportaal uitgebouwd onder een plat dak op een trasraam van rode klinkers, onderbroken door uitspringende gevelbanden van zwarte baksteen; de hoekraampartij is voorzien van gekleurd glas-in-lood met Art Déco-motieven. In de rechter zijgevel (noordoost) een dubbel keldervenster onder een rollaag, twee dubbele vensters, waarvan een met gekleurd glas-in-lood en twee schuurvensters, waarvan een van ijzer met roedenverdeling. In de achtergevel een w.c.venster, een samengesteld H-venster en een houten deur, alle onder een rollaag. Vensters en erkers hebben natuurstenen onderdorpels.

De WERKPLAATS is aangebouwd aan de westzijde van de achtergevel en is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het driezijdige schilddak, dat gedekt is met een cementpan, wordt recht afgesloten aan de zuidoostkant en heeft een bakgoot met ijzeren beugels en op de nok een windwijzer. In de zuidoostgevel hoge dubbele schuurdeuren met rollaag; in de noordwestgevel dubbele schuurdeuren en een ijzeren negenruits venster met rollaag; in de zuidwestgevel drie, en in de noordoostgevel twee getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling.

In het INTERIEUR van de woning zijn ondermeer van belang: de hal met gepleisterde lambrizering afgezet met een zwarte bies; de bordestrap met gepleisterde borstwering met houten leuning en halfrond gepleisterde "trappaal"; de paneeldeuren.

Waardering

Middenstandswoning met werkplaats van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een middenstandswoning uit 1933 met oudere werkplaats

- vanwege de sobere, maar verzorgde vormgeving in een regionale Amsterdamse Schoolvariant