Middelstum G 229
Huizingerweg 1 T, Huizinge

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd rond 1926 aan de Huizingerweg, in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Huizingerweg 2402", heeft een vierkante plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. Het is een voorbeeld van een type trafo met tentdak. Bij alle voorbeelden van dit type in de provincie Groningen is na 1940 een van beide stalen deuren verwijderd en de opening dichtgemetseld.

Het gebouw is markant gelegen in het open veld naast de oprijlaan naar boerderij Huizingerweg 1.

Omschrijving

TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen op een trasraam van trasraamklinkers afgezet met een rollaag. Het tentdak, gedekt met een grijze tuile du Nord, heeft een betonnen overstek met loden golfrandje rondom; eronder een fries bestaande uit een rollaag en muizentanddecoratie. De zuidgevel heeft een stalen deur met ijzeren gehengen en een dichtgepleisterde ventilatiegleuf beide onder een anderhalfsteens rollaag, afgezet met een loden golfrandje; de westgevel heeft een dichtgemetselde deuropening (oorspronkelijk een stalen deur); de noordgevel een stalen rooster in het trasraam; de oostgevel heeft twee dichtgepleisterde lichtsleuven onder één anderhalfsteens rollaag, afgezet met een loden golfrandje. Een uitspringende bakstenen gevelband verbindt deuren en sleuven aan de bovenzijde.

Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een type trafo met tentdak