Middelstum A 1757
Grachtstraat 12, 9991 BA te Middelstum

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS ontworpen in 1935 door gemeentearchitect S.A. Veenstra uit Middelstum in opdracht van mejuffrouw A.H. Bieuwenga in een regionale variant van de Amsterdamse School-stijl. In de jaren tachtig zijn twee ramen in het dak aan de noord- en westzijde geplaatst en is de indeling enigszins gewijzigd.

Het woonhuis is gelegen in het centrum van Middelstum op een langgerekt perceel. De tuin wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig smeed- en gietijzeren HEK ontworpen door architect Veenstra en gemaakt door smid Rustema uit Middelstum; twee beweegbare delen aan de linkerzijde bij de entree en een beweegbaar deel in het midden. In de tuin aan de voorzijde is nog een rotstuin aanwezig, bestaande uit terrassen, roodbakstenen bloembakken en gemetselde muurtjes, overgroeid met mos en rotsplantjes.

WOONHUIS met aangebouwd ACHTERHUIS.

Het deels één deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkerbruin/paarse baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop zwarte Romaanse pannen; twee gemetselde schoorstenen, waarvan alleen de schoorsteen aan de zuidzijde met betonnen kap; overkragende houten goot. De gevels worden geleed door liggende en staande vensters met een onderdorpel van donkere tegels; zwarte gevelband aan de zuidzijde.

De entree in portiek bevindt zich centraal in de voorgevel (zuidzijde) en bestaat uit een paraboolvormige houten deur waarin gebrandschilderd glas; omlijsting van decoratief metselwerk; twee treden hoge roodbakstenen stoep; aan weerszijden bloembak van donkerbruin/paarse baksteen; ijzeren lantaarn waarin geel glas hangend aan een naar voren springende balk. Boven de entree drie staande vensters waarin gekleurd glas-in-lood.

In de topgevel links van de entree een driezijdige erker waarin vensters met in de bovenlichten gekleurd glas-in-lood. Boven de erker een balkon met gemetselde borstwering, afgezet met donkere tegels waarop een ijzeren railing; twee openslaande houten deuren en zijlichten waarin glas-in-lood. In de top een staand smal venster. Rechts van de entree een liggend venster met tweedelig zijlicht waarin glas-in-lood; op de rechterhoek een brede houten stijl. Hierboven een vierdelig venster waarin glas-in-lood waarvoor een houten bloembak op houten klossen.

Aan de westzijde rechts een staand venster met tweedelig bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood. In het vooruitspringende geveldeel links een driedelig liggend venster en op de hoek een tweedelig venster.

In de achtergevel (noordzijde) een klein venster waarin gekleurd glas-in-lood en een tweedelig venster. Op het dakvlak een beschoten dakkapel onder plat dak in tweeën gedeeld door een hoge schoorsteen; links een staand driedelig venster waarin gekleurd glas-in-lood en rechts twee houten deuren. Aan deze zijde is het achterhuis aangebouwd.

Aan de oostzijde rechts een driezijdige erker op betonnen vloer onder plat dak waarin drie vensters. Boven de erker een venster waarin glas-in-lood waaronder een decoratie van zwarte tegels. Aan de linkerzijde een liggend venster met links een brede houten stijl en waaronder een donkerbruin/paars bakstenen bloembak. Hierboven een driedelig venster waarin glas-in-lood en houten bloembak op houten klossen.

Het ACHTERHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkerbruin/paarse baksteen en wordt gedekt door een plat dak; overkragende houten goot.

Aan de westzijde een houten deur waarvoor een roodbakstenen stoep. Aan de achterzijde (noordgevel) een houten deur met vierruits venster en twee zijlichten. Aan de oostzijde een tweedelig staand venster en een gemetselde koekkoek waarin twee keldervensters.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hal de houten vloer, de houten tochtdeur waarin gekleurd glas-in-lood met zijlichten, de houten bordestrap, in de tochthal de lambrisering van zwart, oranje en witte tegels, in het toilet de tegelvloer en lambrisering, de zachtboard plafonds met geometrische decoraties, de houten paneeldeuren, de vensterbanken van gele tegels.

Waardering

Woonhuis met aangebouwd achterhuis en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1935 in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur