't Zandt G 1383
Omtadaweg 6, 9915 TA te 't Zandt

Inleiding

VILLABOERDERIJ, van het kop-hals-romp type, verbouwd in 1927 in opdracht van I.H. Huizinga door architect E. Rozema uit Appingedam in een regionale variant van de Amsterdamse School-stijl. De boerderij is in meerdere fasen gebouwd. In 1780 werd de boerderij gebouwd als kop-hals-romp-boerderij. In 1906/1907 werd een kamer aangebouwd en in 1927 verkreeg de boerderij haar huidige uiterlijk. Het voorhuis is geschilderd in de originele kleuren wit, rood en oranje. Van de twee schuren werd in 1991 één afgebroken en de andere zes vakken tellende schuur werd teruggerestaureerd in oude staat.

De villaboerderij is gelegen buiten de bebouwde kom aan de oostelijk uitvalsweg van het dorp 't Zandt. Rondom de boerderij ligt een ruim erf dat deels dubbel is omgracht met singelbeplanting. Aan de zuidwestzijde staan nog fruitbomen en net over de gracht aan de zuidoostzijde ligt een gegraven water voor schapen. De tuin aan de voorzijde was oorspronkelijk vormgegeven door een boer genaamd O. Elema; de perken zijn inmiddels verdwenen.

VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HALS en SCHUUR.

Het één bouwlaag hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft witgeschilderde gemetselde gevels en wordt gedekt door twee in elkaar stekende zadeldaken waarop zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pannen; drie schoorstenen met decoratieve betonnen kap; muurankers; strakke houten windveren; koperen goten. De gevels worden geleed door staande zesruits vensters.

In de risalerende topgevel aan de voorzijde (noordwestgevel) drie zesruits vensters en in de beschoten top twee zesruits vensters met bloembak waartussen een verticaal gerichte houten decoratie. In de zijkant een liggend venster waarin glas-in-lood. In het linker geveldeel een rechthoekige erker rustend op een betonnen plaat ondersteund door bakstenen klossen; vijf vensters waarin glas-in-lood. In het dak een dak kapel onder plat dak waarin twee zesruits vensters; beschoten zijkanten.

Aan de noordoostzijde is de hals aangebouwd.

In de achtergevel (zuidoostzijde) vier zesruits vensters, een gevelsteen waarin een wapen en de initialen `I.H.H. H.T.' en een niet-originele deur (oorspronkelijk een venster).

Rechts van de zuidwestgevel een risalerende topgevel met centraal een schoorsteen die boven de gevel uittorent. Op de begane grond twee houten terrasdeuren waarin glas en een zesruits venster. In de beschoten top aan weerszijden van de schoorsteen een samengesteld zesruits venster met bloembak. In het linker geveldeel een zesruits venster, twee houten terrasdeuren waarin glas en aan weerszijden van de hoge schoorsteen een dakkapel onder plat dak met zesruits venster; beschoten zijkanten.

De HALS op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een zadeldak waarop zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pannen.

Aan de noordwestzijde de entree, bestaande uit een houten paneeldeur waarin glas omlijst door schoon metselwerk waarboven een luifel en bovenlicht; rood bakstenen stoep met aan weerszijden een gemetseld muurtje; granito brievenbus. Links van de entree twee driedelige vensters met bovenlichten en gemetselde onderdorpel. Aan de zuidoostzijde een houten deur waarvoor een houten hordeur met bovenlicht waarin decoratieve roedenverdeling.

De SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeinden waarop niet-originele stalen platen; niet-originele uileborden; muurankers; decoratief gekleurd bakstenen fries.

In de zuidwestgevel zes ronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, een opgeklampte houten deur en twee liggende tweedelige vensters, alle onder een donker bakstenen rollaag.

Aan de noordwestzijde twee driedelige vensters met bovenlicht waartussen een opgeklampte houten deur met een gemetselde stoep, alle onder rollaag. Zowel de voor- als zijgevel van de krimp is blind.

In de achtergevel (zuidwestzijde) vier getoogde staande vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder een donker bakstenen rollaag waartussen niet-originele schuurdeuren waarboven een gevelsteen waarin `MJT ZBS LJT 1879', een opgeklampte getoogde staldeur waarboven een gevelsteen waarin een paard en een opgeklampte getoogde tweedelige schuurdeur waarboven een gevelsteen waarin `JMT GSW 1839'; drie getoogde zaadvensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder een donker bakstenen rollaag.

Aan de zuidoostzijde zes getoogde liggende vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag en centraal een niet-originele houten deur.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de woonkamer de blinden, het balkenplafond, de marmeren schouw, in de rechter kamer de marmeren schouw, in de hal de houten tochtdeuren met roedenverdeling en glas-in-lood.

Villaboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1927 in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur

- als goed voorbeeld binnen het oeuvre van E. Rozema

- vanwege de bijzonder mooie ligging op een zeer ruim perceel aan de oostelijke uitvalsweg van 't Zandt

huidige uiterlijk
kop-hals-rompboerderij