Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517418
Complexnummer
517417 - Gemaalcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82842/51
Kadastrale aanduiding
Harmelen L 1189
Gerverscop 5, 3481 LT te Harmelen

Omschrijving

Omschrijving

Het met de nokrichting evenwijdig aan de Gerverscop gelegen voormalige DIESELGEMAAL is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde kruispannen, voorzien van een decoratief patroon in rode pannen. De gevels zijn boven een trasraam met rollaag versierd met eenvoudige banden in gele verblendsteen en ruitmotieven in de topgevels. De houten goten rusten op gemetselde klossen waartussen een band van rode en gele baksteen. De stalen vensters hebben een roedenverdeling en getoogde bovenzijde. Deuren en vensters hebben getoogde ontlastingsbogen. De voorgevel (zuid) is een topgevel die links een dubbele openslaande deur met getoogd bovenlicht bevat. Rechts bevindt zich een groot venster. Ertussen is een gedenksteen gezet. De top bevat een venster.

In de oostgevel of rechter zijgevel is links een deur met bovenlicht gezet en rechts een stalen venster. Eronder is een gemetselde rondboog waaronder de buis van de centrifugaalpomp uitkomt.

De achtergevel (noord) bevat twee vensters op de begane grond en een kleiner venster in de top. Ter hoogte van het trasraam steekt een buis van de vacuümpomp door het muurwerk.

De westgevel of linker zijgevel bevat links een hoog geplaatst venster en rechts een niet oorspronkelijke deur.

Het interieur bevat de belangrijke delen van de oorspronkelijke machinerieën, te weten een dieselcentrifugaalpomp en een vacuümpomp. De vacuümpomp is toegevoegd in 1920. Beide installaties zijn vervaardigd door de firma Pannevis en zonen uit Utrecht, later de NV Machinefabriek Hoogenlande.

De machines zijn geëlektrificeerd en voorzien van een nieuw besturingssysteem.

Waardering

Het gemaal is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een eenvoudig gemaal naar ontwerp van E.G. Wentink met bijbehorende machinerieën van de firma Pannevis. Tevens van waterstaatkundig belang vanwege de machinerieën, alsmede van situationele waarde in relatie tot de machinistenwoning.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517417. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) Gemaal(M3) Dieselgemaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Wentink, J.C. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur