Harmelen D 504
Reijerscop 26, 3481 LE te Harmelen

Inleiding

Aan de boerderijstrook Rijerscop gebouwde LANGHUISBOERDERIJ, daterend uit de periode 1840-1860. De polder Reijerscop is een oudere ontginning. De boerderij beslaat één kavel en heeft een oprit rechts van de boerderij.

Omschrijving

De met de nokrichting haaks op de Reijerscop gelegen langhuisboerderij telt één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak met gesmoorde nokvorsten en wolfeinden. Op de nok, tussen het woon- en stalgedeelte, is een schoorsteen gezet. Ter hoogte van het stalgedeelte is het muurwerk lager opgetrokken dan bij het woonhuisdeel.

De voorgevel (noordzijde) heeft een ingezwenkte lijstgevel met een geprofileerde houten lijst en op de hoeken van de gevel vazen op natuurstenen dekplaten. De symmetrische, vijf assen tellende gevel heeft in het midden een deur met bovenlicht in houten omlijsting met een houten geprofileerde kroonlijst, rustend op gesneden consoles. Ter weerszijden bevinden zich twee zesruits ramen. Op de verdieping zijn twee vierruits schuiframen gezet.

De linkerzijgevel heeft een witbepleisterde plint en bevat respectievelijk een kelder- en opkamerluik, een schuifvenster en een meerruits venster. Het stalgedeelte bevat getoogde niet oorspronkelijke betonnen stalvensters.

De rechterzijgevel bevat drie schuifvensters en drie betonnen stalvensters.

In de achtergevel zijn staldeuren gezet.

Het interieur bestaat uit een woonhuis en een stalgedeelte. De kelder en opkamer zijn aan de zuidoostzijde gesitueerd.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaarde langhuisboerderij met lijstgevel en streekeigen detailleringen alsmede van situationele waarde vanwege de ligging aan de boerderijstrook in de polder Reijerscop.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij