Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517440
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
82850/107
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoorn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hoorn
X-Y coördinaat: 
132357 - 517393

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKELWONING uit het midden van de negentiende eeuw, gebouwd in opdracht van wijnhandelaar W. Schermer. Het pand is gelegen aan de zuidwestzijde van het Kleine Noord. De zorgvuldig gedetailleerde voorgevel vertoont Neo-Classicistische invloeden (in de symmetrische opzet, gevelgeleding, kroonlijst en vensters).

Aan de achterzijde van het pand is naderhand een aanbouw van één bouwlaag met plat dak opgetrokken en er is een verbinding gemaakt met het achterliggende pand aan het Scharloo. Deze aanbouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De winkelwoning heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak waarvan de noklijn vrijwel haaks staat op de gerende voorgevel. Op het voorschild liggen zwarte geglazuurde Hollandse pannen; de zijschilden zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen.

De voorgevel (NO) is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode handvormsteen in kruisverband met snijvoeg. De gevel heeft een symmetrische opzet en wordt door twee hoeklisenen en een middenrisaliet vertikaal geleed. Zowel de lisenen als de middenrisaliet zetten zich voort in het gekorniste hoofdgestel. Het laatste is voorzien van een tandlijst onder de kroonlijst. In de middenrisaliet bevindt zich op de begane grond een brede, van één ruit voorziene deur met bovenlicht. Het kalf boven de deur is versierd met een eierlijst. Rechts naast de deur bevindt zich een hardstenen brievenbus waaronder een kleine hardstenen gevelsteen met het opschrift "W. SCHERMER 1840". De deur wordt aan weerskanten geflankeerd door twee schuifvensters, voorzien van hardstenen lekdorpels. De vensters en het bovenlicht boven de deur worden ontlast door getoogde strekken. De eerste verdieping telt vijf zesruits schuifvensters, eveneens voorzien van hardstenen lateien en getoogde strekken. Het in de middenrisaliet geplaatste middelste venster is evenals het deurkozijn eronder breder uitgevoerd en voorzien van een brede middenroede. Boven de middenrisaliet staat op het voorschild een dakkapel voorzien van een vierruits schuifvenster met brede middenroede, en een segmentvormig fronton waarachter een gebogen dak met een dekking van zink. De eveneens zinkgedekte zijkanten van de dakkapel zijn voorzien van cirkelmotieven. De zijgevels worden door de aangrenzende panden aan het oog onttrokken.

De als topgevel uitgevoerde achtergevel (ZW) is boven de genoemde aanbouw gecementeerd. Op de eerste verdieping bevindt zich van rechts naar links een kleine uitbouw met plat dak en vierruits schuifvenster, een luik naar het platte dak boven de aanbouw, en een door twee horizontale roeden in drieën gedeeld openslaand raam. De gesloten topgevel is voorzien van drie oude schootankers.

In het interieur van de winkel is de originele afwerking en inrichting gedeeltelijk aanwezig. Bij binnenkomst bevindt zich links een toonbank met daarachter evenals rechts tegen de achterwand een winkelstelling, uit hout vervaardigd. De palen waarachter zich de dragers van de planken bevinden zijn vormgegeven als zuilen voorzien van Corinthische kapitelen. Tenslotte zijn op de begane grond nog het originele stucplafond en de authentieke tegelvloer aanwezig. De eerste verdieping verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat.

Waardering

Het winkelpand met bijbehorend interieur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een winkelwoning uit het midden van de 19de eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKleine Noord471621 JEHoorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoornB2713

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Voorgevel

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18401840exactvervaardiging