Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517441
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 november 2002
Kadaster deel/nr: 
82850/119
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoorn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hoorn
X-Y coördinaat: 
132880 - 516834

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Aan de noordwestzijde van de Appelhaven gelegen voormalig KAASPAKHUIS daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In 1926 werd het pand verbouwd waarbij een verbinding gemaakt is met Appelhaven 7. Bovendien werd er een aanbouw opgetrokken aan de achterzijde welke in verbinding werd gebracht met Appelsteeg 1.

Omschrijving

Het kaaspakhuis heeft een rechthoekige plattegrond (ca. 10 x 20 m) en telt drie bouwlagen onder een mansardedak met de noklijn haaks op de straat. In de kap bevindt zich een zolder met daarboven een vliering. Het pand is opgetrokken in rode baksteen. Op het linker dakschild liggen gesmoorde Hollandse pannen. Het rechterdakschild is gedekt met rode en op het noordelijke deel gesmoorde Hollandse pannen.

De voorgevel (ZO) heeft een symmetrische opzet en is uitgevoerd als gebroken tuitgevel. Bij de aanzet en knik hiervan is hardsteen toegepast. Iedere bouwlaag wordt afgesloten door twee uitkragende metsellagen boven elkaar. Met uitzondering van de vensters op de begane grond zijn alle vensters in de voorgevel voorzien van twee openslaande ramen waarboven als bovenlicht twee valramen. Alle vensters hebben een ruitvormige roedenverdeling. De begane grond is van links naar rechts als volgt ingedeeld: een smal venster, een dubbele deur met in elke deurhelft twee ramen (eveneens met ruitvormige roedenverdeling), een smal venster, een gekoppeld venster, een smal venster, een dubbele deur en wederom een smal venster. De vensters op de begane grond zijn voorzien van luiken. De dubbele deuren worden ontlast door ijzeren lateien waarboven op de eerste verdieping een smalle dubbele deur met een bij de vensters aansluitende vormgeving en bovenlichten. De eerste verdieping telt verder vijf vensters van het genoemde type: één links, één rechts en drie tussen beide deuren. De tweede verdieping en de twee kapverdiepingen hebben respectievelijk zeven, vijf en drie vensters. Langs de rand van de tuitgevel en ter hoogte van de onderste zolderverdieping bevinden zich in totaal vijftien schootankers. De door de omringende bebouwing grotendeels aan het oog onttrokken zijgevels hebben bovenaan een bakgoot op klossen. Hieronder wordt het zichtbare bovenste gedeelte van de linkerzijgevel (ZW) geleed door zeven steunberen voorzien van een hardstenen deksteen.

De achtergevel (NW) is vrijwel identiek aan de voorgevel, afgezien van het aantal en de vorm van de vensters. De boven de latere aanbouw uitstekende tweede verdieping telt acht twaalfruits openslaande ramen waarboven drieruits bovenlichten. In de zolderverdieping erboven bevinden zich zes van deze vensters. De bovenste zolder heeft vier negenruits openslaande ramen waarboven drieruits bovenlichten.

In het pand zijn appartementen ondergebracht op de verdieping en stalling voor auto's en kantoor op de begane grond. Bij deze verbouwing zijn de oorspronkelijke constructieonderdelen zoals spanten e.d. behouden gebleven.

Waardering

Het pand is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kaaspakhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Tevens heeft het pand ensemblewaarde in relatie tot verscheidene 19de- en 20ste-eeuwse kaaspakhuizen in de omgeving van de Appelhaven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAppelhaven61621 BBHoorn
NeeAppelhaven6A1621 BBHoorn
NeeAppelhaven6B1621 BBHoorn
NeeAppelhaven6C1621 BBHoorn
NeeAppelhaven6D1621 BBHoorn
NeeAppelhaven6E1621 BBHoorn
NeeAppelhaven6G1621 BBHoorn
NeeAppelhaven6F1621 BBHoorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagKaaspakhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoornA5813A8
HoornA5813A4
HoornA5813A5
HoornA5813A12
HoornA5813A2
HoornA5813A3
HoornA5813A11
HoornA5813A13
HoornA5813A7
HoornA5813A10
HoornA5813A6
HoornA5813A1
HoornA5813A9

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751899globaalvervaardiging