Appelhaven 6, 1621 BB te Hoorn
Appelhaven 6 A, 1621 BB te Hoorn
Appelhaven 6 D, 1621 BB te Hoorn
Appelhaven 6 E, 1621 BB te Hoorn
Appelhaven 6 G, 1621 BB te Hoorn
Appelhaven 6 F, 1621 BB te Hoorn

Inleiding

Aan de noordwestzijde van de Appelhaven gelegen voormalig KAASPAKHUIS daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In 1926 werd het pand verbouwd waarbij een verbinding gemaakt is met Appelhaven 7. Bovendien werd er een aanbouw opgetrokken aan de achterzijde welke in verbinding werd gebracht met Appelsteeg 1.

Omschrijving

Het kaaspakhuis heeft een rechthoekige plattegrond (ca. 10 x 20 m) en telt drie bouwlagen onder een mansardedak met de noklijn haaks op de straat. In de kap bevindt zich een zolder met daarboven een vliering. Het pand is opgetrokken in rode baksteen. Op het linker dakschild liggen gesmoorde Hollandse pannen. Het rechterdakschild is gedekt met rode en op het noordelijke deel gesmoorde Hollandse pannen.

De voorgevel (ZO) heeft een symmetrische opzet en is uitgevoerd als gebroken tuitgevel. Bij de aanzet en knik hiervan is hardsteen toegepast. Iedere bouwlaag wordt afgesloten door twee uitkragende metsellagen boven elkaar. Met uitzondering van de vensters op de begane grond zijn alle vensters in de voorgevel voorzien van twee openslaande ramen waarboven als bovenlicht twee valramen. Alle vensters hebben een ruitvormige roedenverdeling. De begane grond is van links naar rechts als volgt ingedeeld: een smal venster, een dubbele deur met in elke deurhelft twee ramen (eveneens met ruitvormige roedenverdeling), een smal venster, een gekoppeld venster, een smal venster, een dubbele deur en wederom een smal venster. De vensters op de begane grond zijn voorzien van luiken. De dubbele deuren worden ontlast door ijzeren lateien waarboven op de eerste verdieping een smalle dubbele deur met een bij de vensters aansluitende vormgeving en bovenlichten. De eerste verdieping telt verder vijf vensters van het genoemde type: één links, één rechts en drie tussen beide deuren. De tweede verdieping en de twee kapverdiepingen hebben respectievelijk zeven, vijf en drie vensters. Langs de rand van de tuitgevel en ter hoogte van de onderste zolderverdieping bevinden zich in totaal vijftien schootankers. De door de omringende bebouwing grotendeels aan het oog onttrokken zijgevels hebben bovenaan een bakgoot op klossen. Hieronder wordt het zichtbare bovenste gedeelte van de linkerzijgevel (ZW) geleed door zeven steunberen voorzien van een hardstenen deksteen.

De achtergevel (NW) is vrijwel identiek aan de voorgevel, afgezien van het aantal en de vorm van de vensters. De boven de latere aanbouw uitstekende tweede verdieping telt acht twaalfruits openslaande ramen waarboven drieruits bovenlichten. In de zolderverdieping erboven bevinden zich zes van deze vensters. De bovenste zolder heeft vier negenruits openslaande ramen waarboven drieruits bovenlichten.

In het pand zijn appartementen ondergebracht op de verdieping en stalling voor auto's en kantoor op de begane grond. Bij deze verbouwing zijn de oorspronkelijke constructieonderdelen zoals spanten e.d. behouden gebleven.

Waardering

Het pand is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kaaspakhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Tevens heeft het pand ensemblewaarde in relatie tot verscheidene 19de- en 20ste-eeuwse kaaspakhuizen in de omgeving van de Appelhaven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kaaspakhuis