Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517444
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Kaaspakhuis Noord-Holland
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
82850/96
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoorn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hoorn
X-Y coördinaat: 
132957 - 516829

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalig KAASPAKHUIS uit 1931 genaamd "Noord-Holland". Het aan de zuidoostzijde van de Bierkade gelegen pakhuis werd gebouwd in opdracht van de "N.V. Mij tot aankoop, verkoop en verhuring van onroerend goed in Noord- en Zuid-Holland" te Rotterdam. De venstervormen sluiten aan bij de Amsterdamse School. In 1992 is het kaaspakhuis verbouwd tot woonhuis.

Omschrijving

Kaaspakhuis gebouwd op nagenoeg rechthoekig grondplan, vier bouwlagen hoog onder een plat dak met aan de voorzijde een ruim overstek dat zich tot om de hoek voortzet. De buitengevels zijn opgetrokken in rode baksteen.

De gerende voorgevel (NW) heeft een symmetrische indeling met op de begane grond in het midden een dubbele deur met in de bovenste helft drieruits ramen met horizontale roeden. Ter weerszijden van de deur bevindt zich een gekoppeld venster voorzien van luiken. Deze twee vensters zijn evenals de overige vensters in de voorgevel voorzien van twee door een middenstijl gescheiden draairamen, die door twee horizontale roeden in drieën gedeeld worden en bovenin een valraam hebben. De ramen van de begane grond draaien naar binnen, de ramen op de verdiepingen naar buiten. De eerste verdieping heeft dezelfde indeling als de begane grond, maar de vormgeving van de ramen in de dubbele deur sluit aan bij de vensters ter weerszijden. De identieke tweede en derde verdieping zijn beide voorzien van drie gekoppelde vensters als genoemd. Boven het middelste venster van de tweede verdieping hangt een houten bord waarop in zwarte letters de naam van het pakhuis geschilderd is. Zowel boven de deuren als de vensters bevindt zich een strekse boog. De vensters hebben lekdorpels van baksteen.

De zijgevels zijn voorzien van schootankers ter hoogte van de verdiepingsvloeren en worden evenals de achtergevel afgesloten door een boeiboord. In het midden van beide zijgevels bevindt zich zowel op de tweede als derde verdieping een door drie horizontale roeden in vieren gedeeld openslaand venster.

De achtergevel (ZO) telt drie vensterassen met op elke bouwlaag een venster als in de voorgevel (de roeden zijn naderhand uitgezaagd). Het linker en rechter venster op de begane grond is voorzien van een luik.

In het interieur worden de enkelvoudige balklagen van de verdiepingsvloeren ondersteund door een op rechthoekige stijlen rustende onderslagbalk in de lengte-as van het pand.

Waardering

Het voormalige kaaspakhuis is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kaaspakhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw waarbij onder meer het karakteristieke dakoverstek en de vensters met horizontale roeden opvallend zijn. Tevens heeft het pakhuis ensemblewaarde in relatie tot de diverse 19de- en 20ste-eeuwse pakhuizen aan en rond de Bierkade.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBierkade61621 BECentrumHoorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagKaaspakhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoornA4532

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19311931exactvervaardiging