Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517447
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/90
Kadastrale aanduiding
Hoorn A 1770
Grote Oost 62, 1621 BX te Hoorn

Omschrijving

Inleiding

Aan de zuidoostzijde van het Grote Oost gelegen BRANDSPUITHUISJE uit 1860 met opschrift "SPUIT B". Dit door stadsarchitect B. Blanken ontworpen gebouwtje is het laatste van de in totaal vijf Hoornse spuithuisjes. Het interieur is verbouwd tot toiletruimte voor de naastgelegen Oosterkerk.

Omschrijving

Op vierkant grondplan opgetrokken brandspuithuisje van één bouwlaag onder een tentdak gedekt met rode Hollandse pannen en bekroond door een zinken piron. De symmetrische voorgevel (NW) heeft een hardstenen plint en is daarboven gepleisterd en voorzien van schijnvoegen (imitatie natuursteenblokken). In het midden van de gevel bevindt zich een brede opgeklampte deur. De voorgevel wordt afgesloten door een hoofdgestel die ter plaatse van de twee sobere hoekpilasters gekornist is. Midden op het fries is "Spuit B" geschilderd. De achter- en zijgevels worden door omringende bebouwing aan het oog onttrokken.

Waardering

Het brandspuithuisje is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en zeldzaamheidswaarde als goed voorbeeld van een brandspuithuisje uit de tweede helft van de negentiende eeuw, uitgevoerd in een eenvoudige Neo-Classicistische stijl. Tevens heeft het spuithuisje situationele waarde door zijn beeldbepalende ligging aan het Grote Oost, naast de Oosterkerk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandspuithuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Blanken, B. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur