Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
517448
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
82850/88
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoorn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hoorn
X-Y coördinaat: 
132597 - 517383

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige KAZERNE voor de Infanterie uit 1885, gelegen aan de westzijde van de Mosterdsteeg. Het pand werd ontworpen door de genie in Den Helder in neorenaissancestijl. In 1994 en 1998 is het pand gerestaureerd en inwendig verbouwd tot appartementencomplex. Het exterieur is afgezien van enkele naderhand in de voorgevel aangebrachte deuren oorspronkelijk.

Omschrijving

De kazerne heeft een rechthoekige plattegrond en telt drie in hoogte afnemende bouwlagen waarboven een mezzanino en een met zwarte Hollandse pannen gedekt schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat. De gevels zijn opgetrokken in rode machinale baksteen waalformaat in kruisverband met snijvoeg, afgewisseld met accenten in contrasterende gele baksteen.

De symmetrisch opgezette voorgevel (O) telt in totaal dertien traveeën waarvan de middelste vijf een middenrisaliet vormen. De voorgevel wordt aan weerszijden afgesloten door een hoekliseen, die op de begane grond en de eerste verdieping geblokt is. De terugliggende metsellagen tussen de blokken zijn uitgevoerd in gele baksteen. Op de tweede verdieping en ter hoogte van de mezzanino zijn de hoeklisenen voorzien van spaarvelden. De voorgevel rust op een gecementeerde plint afgesloten door een cordonlijst die tevens fungeert als lekdorpel voor de vensters op de begane grond. De overige vensters hebben gecementeerde lekdorpels. Ter plaatse van de middenrisaliet en de hoeklisenen is de sokkel uitgevoerd in taps gemetselde kunststeen. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een band van gele baksteen en, ter plaatse van de middenrisaliet en de hoeklisenen, gecementeerde cordonlijsten. Ter weerszijden van de middenrisaliet markeren schootankers de plaats van de verdiepingsvloeren. Onder elk muuranker bevindt zich een rond gietijzeren ventilatierooster. Bovenaan wordt de voorgevel afgesloten door een omgaande gekorniste gootlijst rustend op getrapt uitkragend metselwerk waaronder kleine consoles van gele baksteen. Onder de consoles in het linker en rechter geveldeel bevinden zich ronde ventilatieroosters. De middenrisaliet telt zowel op de eerste als tweede verdieping vijf korfboogvensters voorzien van twee gekoppelde zesruits ramen, beide met halfrond tweeruits bovenlicht (valraam). Hoger bevinden zich vijf liggende mezzaninovensters voorzien van twee gekoppelde tweeruits ramen. De middenrisaliet is ter hoogte van de kalven van de vensters op de eerste en tweede verdieping verfraaid met een band van gele baksteen. De vensterassen ter weerszijden van de middenrisaliet zijn voorzien van een rondboogvenster met negenruits vast raam en halfrond bovenlicht (valraam) op de begane grond, een getoogd twaalfruits schuifvenster op de eerste en tweede verdieping, en een liggend drieruits mezzanino-venster. De vensters op de tweede verdieping zijn enigszins lager dan die op de eerste verdieping. De rondbogen boven de vensters op de begane grond en de segmentbogen van de verdiepingsvensters hebben een hardstenen sluitsteen met diamantkop, de segmentbogen bovendien hardstenen aanzetstenen met terugliggend rusticavlak. In de segmentbogen boven de vensters van de tweede verdieping is in plaats van een sluitsteen geel metselwerk toegepast.

De zijgevels zijn uitgevoerd als blinde muren met bovenin elke bouwlaag twee vierkante gietijzeren roosters. De achtergevel (W) is nagenoeg identiek aan de voorgevel.

Waardering

De kazerne is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een militair verblijfsgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw, opgetrokken in neorenaissancestijl.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMosterdsteeg11621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg211621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg331621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg311621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg291621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg271621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg251621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg231621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg191621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg31621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg171621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg151621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg131621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg111621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg91621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg71621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg51621 HRCentrumHoorn
NeeMosterdsteeg351621 HRCentrumHoorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwKazerne

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HoornB3776
HoornB4458

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751883exactvervaardiging