Mosterdsteeg 1, 1621 HR te Hoorn
Mosterdsteeg 3, 1621 HR te Hoorn
Mosterdsteeg 29, 1621 HR te Hoorn
Mosterdsteeg 31, 1621 HR te Hoorn
Mosterdsteeg 33, 1621 HR te Hoorn
Mosterdsteeg 35, 1621 HR te Hoorn

Inleiding

Voormalige KAZERNE voor de Infanterie uit 1885, gelegen aan de westzijde van de Mosterdsteeg. Het pand werd ontworpen door de genie in Den Helder in neorenaissancestijl. In 1994 en 1998 is het pand gerestaureerd en inwendig verbouwd tot appartementencomplex. Het exterieur is afgezien van enkele naderhand in de voorgevel aangebrachte deuren oorspronkelijk.

Omschrijving

De kazerne heeft een rechthoekige plattegrond en telt drie in hoogte afnemende bouwlagen waarboven een mezzanino en een met zwarte Hollandse pannen gedekt schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat. De gevels zijn opgetrokken in rode machinale baksteen waalformaat in kruisverband met snijvoeg, afgewisseld met accenten in contrasterende gele baksteen.

De symmetrisch opgezette voorgevel (O) telt in totaal dertien traveeën waarvan de middelste vijf een middenrisaliet vormen. De voorgevel wordt aan weerszijden afgesloten door een hoekliseen, die op de begane grond en de eerste verdieping geblokt is. De terugliggende metsellagen tussen de blokken zijn uitgevoerd in gele baksteen. Op de tweede verdieping en ter hoogte van de mezzanino zijn de hoeklisenen voorzien van spaarvelden. De voorgevel rust op een gecementeerde plint afgesloten door een cordonlijst die tevens fungeert als lekdorpel voor de vensters op de begane grond. De overige vensters hebben gecementeerde lekdorpels. Ter plaatse van de middenrisaliet en de hoeklisenen is de sokkel uitgevoerd in taps gemetselde kunststeen. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een band van gele baksteen en, ter plaatse van de middenrisaliet en de hoeklisenen, gecementeerde cordonlijsten. Ter weerszijden van de middenrisaliet markeren schootankers de plaats van de verdiepingsvloeren. Onder elk muuranker bevindt zich een rond gietijzeren ventilatierooster. Bovenaan wordt de voorgevel afgesloten door een omgaande gekorniste gootlijst rustend op getrapt uitkragend metselwerk waaronder kleine consoles van gele baksteen. Onder de consoles in het linker en rechter geveldeel bevinden zich ronde ventilatieroosters. De middenrisaliet telt zowel op de eerste als tweede verdieping vijf korfboogvensters voorzien van twee gekoppelde zesruits ramen, beide met halfrond tweeruits bovenlicht (valraam). Hoger bevinden zich vijf liggende mezzaninovensters voorzien van twee gekoppelde tweeruits ramen. De middenrisaliet is ter hoogte van de kalven van de vensters op de eerste en tweede verdieping verfraaid met een band van gele baksteen. De vensterassen ter weerszijden van de middenrisaliet zijn voorzien van een rondboogvenster met negenruits vast raam en halfrond bovenlicht (valraam) op de begane grond, een getoogd twaalfruits schuifvenster op de eerste en tweede verdieping, en een liggend drieruits mezzanino-venster. De vensters op de tweede verdieping zijn enigszins lager dan die op de eerste verdieping. De rondbogen boven de vensters op de begane grond en de segmentbogen van de verdiepingsvensters hebben een hardstenen sluitsteen met diamantkop, de segmentbogen bovendien hardstenen aanzetstenen met terugliggend rusticavlak. In de segmentbogen boven de vensters van de tweede verdieping is in plaats van een sluitsteen geel metselwerk toegepast.

De zijgevels zijn uitgevoerd als blinde muren met bovenin elke bouwlaag twee vierkante gietijzeren roosters. De achtergevel (W) is nagenoeg identiek aan de voorgevel.

Waardering

De kazerne is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een militair verblijfsgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw, opgetrokken in neorenaissancestijl.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne