Nieuwendam 2, 1621 AP te Hoorn
Nieuwendam 3, 1621 AP te Hoorn

Inleiding

Voormalig MEEL- EN KAASPAKHUIS uit 1890 genaamd "De Landbouw" (nr.2) en "De Nijverheid" (nr.3). Het dubbele pakhuis is gelegen aan de westzijde van de Nieuwendam, direct aan de straat. Begin jaren '70 van de twintigste eeuw is het meelpakhuis (nr.2) inwendig verbouwd tot café met bovenwoning en het kaaspakhuis (nr.3) tot woonhuis.

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwd dubbel meel- en kaaspakhuis, waarvan het linker pand (nr.2) breder is dan het rechter (nr.3). Het gebouw telt vier bouwlagen onder twee evenwijdige mansardekappen met de noklijnen haaks op de straat en een dekking van rode en deels zwarte Hollandse dakpannen. Het pand is opgetrokken in rode machinale baksteen waalformaat in kruisverband met snijvoeg. De voorgevel (O) wordt afgesloten met twee geknikte tuitgevels met gebosseerde aanzetstenen van hardsteen en hardsteen ter plaatse van de knik. Ook de dekstenen van de tuiten zijn van hardsteen. Ter hoogte van de zoldervloer en de gordingen bevinden zich muurankers in de gevels. Alle bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een gemetselde cordonlijst bestaande uit een strekken- en een koppenlaag. Zowel het rechter als het linker pakhuis telt drie vensterassen, waarbij de muurdammen tussen de vensters van het linker pakhuis breder zijn. Elke bouwlaag is voorzien van vensters bestaande uit twee gekoppelde zesruits openslaande ramen. De ramen van de tweede, derde en zolderverdieping hebben bovendien tweeruits bovenlichten (valramen). Op de zolderverdieping zijn de buitenste vensters niet gekoppeld maar enkel. De vlieringen worden verlicht door een rondvenster bovenin beide tuitgevels. Op de begane grond bevindt zich in het midden van beide pakhuizen geen venster maar een dubbele deur. Van de bovenliggende deuren op de eerste verdieping zijn de deurkozijnen nog aanwezig. Boven de tweede verdieping zijn beide panden voorzien van een witgeverfd houten naambord met daarop in zwarte letters de naam van het betreffende pakhuis.

De rechterzijgevel (N) is voorzien van schootankers en wordt afgesloten door een bakgoot op klossen. De linkerzijgevel (Z) wordt door het hoge buurpand aan het oog onttrokken. De achtergevel (W) is op de vensters na identiek aan de voorgevel. De vensters in de achtergevel zijn voorzien van twee achtruits openslaande ramen met tweeruits bovenlicht. Het rechter (N) pand telt vier vensterassen, het linker vijf. Rondvensters als in de voorgevel ontbreken.

Waardering

Het meel- en kaaspakhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven dubbel pakhuis uit het het laatste kwart van de 19de eeuw. Tevens heeft het gebouw ensemblewaarde in relatie tot de diverse 19de- en 20ste-eeuwse (kaas)pakhuizen in de omgeving van de Nieuwendam in het centrum van Hoorn.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kaaspakhuis
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis