Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517457
Complexnummer
517455 - De Bult
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/51
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Steenwijk G 1149
Steenwijk G 1148
Steenwijk G 1147
Bij Bultweg 7, 8346 KA te De Bult

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, ong. 1800; het betreft een kleinschalig landschappelijk parkje, dat door de tijd heen gaaf bewaard gebleven is; achter het huis is een groot lichtgeaccidenteerd gazon met een rondlopend pad, waarop andere slingerpaadjes aansluiten; vanuit het park is de kerktoren van Steenwijk te zien; veel van de oorspronkelijke, inmiddels oude en monumentale bomen zijn nog aanwezig; ze staan als solitairen in het gras en verder in groepjes als een kader eromheen; naast het gazon, aan de westkant ligt een kleine vijver, niet ver van het huis; achter het centrale gazon ligt aan de zuidrand van het parkje de oude boomgaard met een tuinmuur (zie onder 3); het huis, dat niet ver van de weg staat, ligt met de zijgevels "ingeklemd" tussen oude boomgroepen, zodat het achterpark nauwelijks te zien is; de voortuin bestaat uit een gazon, dat, vanaf de straat gezien, met nieuwe, niet oorspronkelijke aanplant en hekwerk aan het oog onttrokken wordt; vanaf twee nieuwe hekken voert een boogvormig pad naar de voordeur.

Waardering: PARKAANLEG van algemeen belang

-vanwege de ouderdom

-vanwege de gaaf bewaard gebleven vormgeving als goed voorbeeld van een kleinschalige landschappelijke aanleg uit ca. 1800.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517455. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1800
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver