517459 - Touwfabriek Van der Lee
Hekendorp C 718
Hekendorp C 717
Oude Touwfabriek 1, 3421 XZ te Oudewater

Omschrijving

Haaks op de weg, achter de bebouwing aan de straatzijde gelegen TOUWBAAN uitgelegd op de langgerekte cope-ontginning, parallel aan de sloot. Het object van één bouwlaag is meer dan 300 meter lang en is gedekt met een zadeldak met delen rode en gesmoorde Hollandse pannen of samengevoegd in herfstkleur. De lange zijden zijn voor het grootste deel opgebouwd uit verticale messing- en groefplanken. Onder het dakvlak is in de gevel een smalle lichtstrook aangebracht.

Aan de straat(zuid)zijde is een deel van de baan opgetrokken uit baksteen. De gevels zijn voorzien van stalen roedenvensters met een getoogde bovenzijde.

Waardering De touwbaan is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf en zeldzaam geworden voorbeeld van een touwbaan met uitzonderlijke lengte. Van cultuurhistorische waarde vanwege de functie alsmede van situationele waarde vanwege de ligging in lijn van de cope-ontginning aan de Hekendorperweg.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Touwbaan

Lee, Van der ; Utrecht