517459 - Touwfabriek Van der Lee
Hekendorp C 638
Oude Touwfabriek 22, 3421 XZ te Oudewater
Oude Touwfabriek 24, 3421 XZ te Oudewater
Oude Touwfabriek 26, 3421 XZ te Oudewater
Oude Touwfabriek 28, 3421 XZ te Oudewater

Omschrijving

FABRIEKSHAL, eind negentiende / begin twintigste eeuw gelegen achter de touwbaan, opgetrokken in baksteen op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en wordt afgedekt door een zaagtanddak met rode pannen. In de steile zijden van het zaagtanddak zijn stroken glas aangebracht. De zuidgevel van de hal is voorzien van betonnen vensters en deuren. De oostgevel is blind. Aan de noordwestzijde is links een kubusvormig bouwdeel onder plat dak gezet met stalen vensters en deuren. Tegen de noordgevel zijn in de jaren vijftig twee loodsen onder zadeldak gezet die van ondergeschikt belang zijn.

Waardering

Fabriekshal, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed bewaard typologisch voorbeeld van een hal met zaagtanddak. Van cultuurhistorische waarde vanwege de functie van touwfabriek. Tevens van ensemblewaarde als onderdeel van het fabriekscomplex van een touwfabriek, in relatie met de schoorsteen en de touwbaan.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabriekshal

Lee, Van der ; Utrecht