517459 - Touwfabriek Van der Lee
Hekendorp C 803
Oude Touwfabriek 30, 3421 XZ te Oudewater

Omschrijving

FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in de periode 1880-1910. De aan de noordzijde van de hal met zaagtanddaken, deels ingebouwde schoorsteen, diende oorspronkelijk als afvoerpijp van de door stoomkracht aangedreven machines.

De schoorsteen is opgetrokken in rode strengperssteen en heeft een opbouw op cirkelvormige plattegrond. De hoogte bedraagt ongeveer 25 meter. Op regelmatige afstand van elkaar zijn om de taps toelopende pijp stalen ringen aangebracht. De bovenzijde van de pijp is deels uitgekraagd.

Waardering

De fabrieksschoorsteen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de industrialisatiegeschiedenis van de touwfabriek. Van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype alsmede van ensemblewaarde vanwege de relatie met de overige onderdelen op het fabrieksterrein. De schoorsteen is als 'landmark' van belang in de landelijke omgeving.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen

Lee, Van der ; Utrecht