Hekendorp A 3124
Hekendorpse Buurt 9, 3467 PA te Hekendorp

Inleiding

LANGHUISBOERDERIJ 'Relinquenda', gebouwd in 1908 in opdracht van de familie Van Rossum. De boerderij is nadrukkelijk aanwezig door de positionering aan de weg, slechts gescheiden door een smal grintpad. De voorgevel is opvallend vormgegeven door fraaie detailleringen. De boerderij ligt achter de dijk van de Hollandse IJssel.

Omschrijving

De haaks op de Hekendorpsebuurt gelegen langhuisboerderij is opgetrokken op rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder verspringend zadeldak. Het woonhuisdeel heeft een hogere nok en is gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Het stalgedeelte is bedekt met Tuile-du Nordpannen. De gevels van de stal zijn grotendeels bepleisterd en deels voorzien van schijnvoegen. De voorgevel van het voorhuis wordt gekenmerkt door een symmetrische indeling van vijf assen. De tweede bouwlaag wordt door een stompe, met groenverglaasde baksteen uitgevoerde spitsboog omvat, die ter plaatse van de verdiepingsvloer boven de buitenste vensterassen op een natuurstenen aanzetsteen rust die een scharnierpunt vormt met een uitgemetselde trapsgewijze decoratie en een verlengde sluitsteen van de vensterboog eronder.

De ter weerszijden van de voordeur geplaatste twee schuifvensters in de voorgevel van het voorhuis zijn voorzien van deels gekleurde strekse bogen en hebben glas-in-lood bovenlichten, waarvan een onderste strook is uitgevoerd met ruitvormige patronen. De boogvelden van de drie middelste vensterassen begane gronds en die van het venster boven de deur zijn met gekleurd siermetselwerk (dambordpatroon) ingevuld. De overige vensters zijn van een in groen verblendsteen uitgevoerde strek voorzien, al dan niet onder een segmentboog. Alle onderdorpels van de vensters zijn van hardsteen. De centrale beglaasde paneeldeur is van een dubbelrooster voorzien in art-nouveau smeedwerk.

De linkerzijgevel van het voorhuis heeft een drietal vensters en geheel links een deur. Rechts op de hoek met de voorgevel is de eerste steen ingemetseld met de tekst: `den 5en maart 1908 zijn de eerste steenen gelegd door Johannes Wilh. oud 7 jaar; Wilhelmis Joh. oud 6 jaar; Cornelis Jac. Asc. oud 4 jaar; Zoons van H. van Rossum en Johanna Sluijs.' Het stalgedeelte bevat een aantal niet-oorspronkelijke betonnen stalvensters.

De rechterzijgevel van het voorhuis heeft een dubbel keldervenster en twee schuifvensters. Tussen het voorhuis en de stal is tegen de gevel een boenhok onder flauw hellend lessenaardak gezet. De gevels bevatten onder andere een stalvenster en een deur. De stal bezit ook hier niet-oorspronkelijke betonnen stalvensters.

De achtergevel bevat in het midden een deur met achtruits bovenlicht. Aan de linker- en rechterzijde is een mestdeur. In de topgevel zit een hooiluik met bovenlicht, twee liggende en twee kleine vensters. De gevel is bovenaan niet bepleisterd en heeft een tuitvormige bekroning.

Het interieur van het voorhuis is uitgevoerd met een opkamer met kaaskelder en heeft in de keuken een schouw met een tegeltableau voorstellende een landschap met koeien. De stal is getuige de constructie verhoogd.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als vrij gaaf voorbeeld van een langhuisboerderij met onder meer een fraai gedetailleerde voorgevel van het voorhuis. De boerderij is van situationelewaarde vanwege de ligging aan de Hekendorpsebuurt, aan de weg.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type

detailleringen: neogotiek en art nouveau