Hekendorp C 767
Hekendorp C 329
Hekendorpse Buurt 75, 3467 PB te Hekendorp
Hekendorpse Buurt 71, 3467 PB te Hekendorp
Hekendorpse Buurt 73, 3467 PB te Hekendorp

Inleiding

In 1886 gebouwde HERENBOERDERIJ ('Huize de Morgenster'), met een in eclectische stijl opgetrokken voorhuis met daarachter een eenvoudig stalgedeelte. Het is gebouwd in opdracht van Pieter Vroege en zijn vrouw Anna C. van Stavel.

De boerderij ligt achter de dijk aan de Hollandse IJssel aan de Hekendorpsebuurt. Aan de voorzijde van de boerderij wordt de met verschillende soorten bomen voorziene voortuin door een ijzeren hekwerk begrensd.

Omschrijving

De BOERDERIJ bestaat uit een herenhuis van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak en een stalgedeelte. De gevels van het herenhuis hebben een bepleisterde plint, een cordonlijst en een geprofileerde goot met gecorniste kroonlijst. Op de hoeken zijn forse bepleisterde lisenen aangebracht. Deze zijn ter hoogte van de eerste bouwlaag geblokt en ter hoogte van de verdieping voorzien van een casement. De vensters in het voorhuis hebben alle een getoogde bovenzijde en de ramen zijn veelal als T-venster uitgevoerd.

De voorgevel of zuidgevel is symmetrisch van indeling met in het midden een lichte bepleisterde risaliet, waarin een deur met gietijzeren roosters en bovenlicht. De tweede bouwlaag bevat openslaande deuren met bovenlicht, welke toegang geven tot het balkon, dat rust op bewerkte consoles en is voorzien van een gietijzeren spijlenhek met houten staanders. In het dakschild is een dakkapel gezet met voluutwangen. Ter weerszijden van het risaliet bevat de gevel in elke bouwlaag twee schuifvensters. De vensters zijn voorzien van een wenkbrauwboog.

De linkerzijgevel bevat rechts in beide bouwlagen een bepleisterd blindvenster en links een venster. In het midden zijn niet-oorspronkelijke openslaande deuren en een balkon aangebracht.

De rechterzijgevel bevat een tweede ingang in een portiek en een venster ter weerszijde. Rechts zijn kelderluiken met een tralievenster. De tweede bouwlaag bevat een blindvenster en een T-venster.

Het stalgedeelte is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en heeft een aantal gietijzeren stalvensters (type 'wiebertje') in de langsgevel alsmede een tweetal mestdeuren in de achtergevel. Tegen de linkerzijde van de boerderij is op de scheidslijn van het huis en de stal een boenhok gezet. In de rechter zijgevel komt een middenhuis voor met in het dakschild een moderne dakkapel.

Het interieur van het herenhuis heeft een gang in het midden met een stucplafond. De woonkamer ter linkerzijde bevat een stucplafond met een decoratie in de hoeken bestaande uit een medaillon met een vrouwenhoofd in een cartouche, omgeven door lauwertakken. Op zolder is als curiositeit een schildering van kleine afmeting in de trant van de 17de eeuw, een ruiter aangebracht tegen het dakbeschot.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een redelijk gaaf in- en exterieur van een boerderij met voorhuis met stedelijke allure. Van situationele waarde vanwege de markante ligging aan de Hekendorpse Buurt.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type

Stavel, Anna C. ; Utrecht