Snelrewaard C 683
Noord-Linschoterzandweg 45, 3425 EL te Snelrewaard

Inleiding

LANGHUISBOERDERIJ gebouwd in 1864 in opdracht van de familie Hoogeboom. De boerderij is van een opmerkelijke voorgevel vfoorzien en bezit in het interieur enkele gesjablonneerde schilderingen in art nouveaustijl opgebracht op deuren en plafonds. De boerderij is gelegen op een door sloten omgeven kavel aan de Noord Linschoter Zandweg, aan het riviertje de Lange Linschoten. Voor het huis staan twee linden.

Omschrijving

De aan de Noord Linschoterzandweg gelegen LANGHUISBOERDERIJ is opgetrokken op een samengestelde plattegrond onder een aan de voor- en achterzijde afgewolfde rieten kap. De gevels zijn boven de vensters voorzien van strekken. De schuifvensters zijn deels voorzien van een roedenindeling en deels van glas-in-lood bovenlichten.

De voorgevel is symmetrisch van indeling met drie schuifvensters in de eerste en twee in de tweede bouwlaag. De van ingezwenkte hoeken voorziene voorgevel wordt door een smaller dan de voorgevel metende lijst beëindigd. In het wolfeind is een dakkapel gezet. Tussen de vensters van de verdieping bevindt zich de eerste steen met de tekst: `de eerste steen gelegd door Gerrit Hoogeboom den 10 september 1864'.

De rechterzijgevel bevat een tweetal beluikte keldervensters, voorts twee schuifvensters en een deur. Het stalgedeelte rechts hiervan heeft twee stalvensters. Rechts is voore de hoek met de achtergevel een lagere stal tegen de gevel gezet.

De linkerzijgevel bevat een aantal schuifvensters, waarvan sommige met persiennes, en twee deuren. Het stalgedeelte is voorzien van een aantal stalvensters met gestucte omlijsting en een zeshoekig venster vlak onder het boeibord.

De achtergevel van de boerderij bevat drie deuren met bovenlicht. In het midden bevat de deur een 3x1-ruits bovenlicht, links en rechts een 3x2 ruit. Boven de middendeur is een luik met 5x2-ruits bovenlicht gezet alsmede een klein venster links daarvan. De schuine zijden van de dakschilden worden door vlechtingen in het metselwerk begeleid.

De stal rechts achter heeft onder een met deels gesmoorde, deels met rode pannen gedekt zadeldak. De voorgevel is voorzien van een tuit en bevat twee stalvensters en een rozetvenster in de top. De rechterzijgevel bevat een aantal deuren en een venster. Tegen de achtergevel is een varkenshok gebouwd dat van ondergeschikt belang is. De linkerzijgevel bevat een deur en een viertal stalvensters.

De indeling van het interieur met opkamer en een kaaskelder is nagenoeg ongewijzigd en bezit nog een aantal vertrekken met deuren en plafonds voorzien van gesjablonneerde art nouveau-decoraties. De gang die het woonhuis- en het stalgedeelte scheidt heeft een tegelvloer en gesjabloneerde wanden met voorstellingen van honden en guirlandes.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in in- en exterieur gaaf bewaard voorbeeld van een langhuisboerderij met in de voorgevel een lijstgevel met kleinstedelijke allure. Van situationele waarde vanwege de ligging aan de Noord Linschoterzandweg.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type

Hoogeboom, fam. ; Utrecht