524437 - N.H.begraafplaats
Oudewater B 5381
Waardsedijk 106, 3421 NH te Oudewater

Inleiding

TOEGANGSHEK van de aan de noordkant van de Waardsedijk in 1829 gestichte begraafpla voor de Hervormde gemeente. Het gietijzeren hek werd omstreeks 1829 in Den Haag vervaardigd door de ijzergieterij De Prins van Oranje. De gevleugelde zandlopers zijn een verwijzing naar de vergankelijkheid van het leven.

Omschrijving

Het toegangshek bestaat uit twee hekpijlers in de vorm van zuilen, die worden bekroond door gevleugelde zandlopers. Op de voet van de rechterpijler staat `IJzergieterij De Prins van Oranje te `s Hage'. De draaibare hekdelen bestaan uit met pieken eindigende stijlen die aan de onderzijde zijn vermeerderd met kortere spijlen. De bovenzijde van beide hekdelen vormen in gesloten toestand in het midden een spiegelvormige afsluiting; naar de hoeken aflopend wordt deze vorm als contraboog herhaald.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een gietijzeren hek van een nationaal bekende ijzergieterij. Het hek met doodssymboliek is van cultuurhistorische waarde welke is verbonden met de funeraire geschiedenis. Van situationele waarde vanwege de ligging aan de Waardsedijk ter afsluiting van de begraafplaats.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

De Prins van Oranje ; Utrecht