Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517476
Complexnummer
524437 - N.H.begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82836/28
Kadastrale aanduiding
Oudewater B 5381
Bij Waardsedijk 106, 3421 NH te Oudewater

Omschrijving

Inleiding

MAUSOLEUM met HEK op de in 1829 aan de Waardsedijk aangelegde Nederlands Hervormde begraafplaats. In 1895 werd in neoclassicistische stijl het mausoleum opgetrokken voor de familie Peperkamp. Het gebouwtje heeft de vorm van een klassieke tempel waar voor zes graven plaats is. Naar verluid staat er een bronzen grafkist in.

Omschrijving

Het aan de linkerzijde van het hoofdpad gelegen MAUSOLEUM is gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een zadeldak met de nok haaks op het pad. Het gebouwtje is opgetrokken uit baksteen en boven een plint geheel bepleisterd in blokmotief. De voorgevel is deels van natuursteen. De dakbedekking bestaat uit zink.

De voorgevel of zuidgevel heeft in het midden een houten rondboogdeur met een omlijsting met pilasters. In de sluitsteen is het jaartal `1895' aangebracht. Twee gecanneleerde halfzuilen dragen het hoofdgestel bestaande uit een kroonlijst met trigliefen en een fronton. In het timpaan is de tekst `FAMe / PEPERKAMP' aangebracht. Elke gevel bevat een ontluchtingsopening. De achtergevel wordt eveneens afgesloten door een fronton waarbij het gevelveld is voorzien van schijnvoegen. Voor het mausoleum staat een gietijzeren hekwerk met pieken.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch relatief weinig voorkomend voorbeeld van een mausoleum. Tevens is het mausoleum van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de funeraire geschiedenis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524437. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Hervormde begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Mausoleum

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Peperkamp, familie ; Utrecht
opdrachtgever